ßßß
wegańskie bezglutenowe bez cukru(4 porcje)- 100 g bezglutenowych płatków owsianych*- 2 szklani mleka migdałowego- 2-3 krople ekstraktu migdałowego- 1 laska wanilii- 1 łyżka syropu klonowego (jeśli lubisz baaardzo słodkie desery podwój ilość syropu)- 6-7 suszonych fig- 2 łyżki płatków migdałowych- 1/2 łyżeczki cynamonu- szczypta kardamonu- szczypta soli- 4 bardzo duże jabłka (najlepiej Boskoop lub Szara reneta)- sok z cytryny- do posypania jabłka - cynamonDo rondelka wlewam mleko, dodaję płatki, pastę waniliową, ekstrakt migdałowy, kardamon, cynamon i syrop klonowy. Płatki gotuję przez ok. 20-25 min (owsianka musi być gęsta). Pod koniec gotowania dodaję pokrojone w kostkę figi i płatki migdałowe.W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 180 st. C. Jabłka myję, ścinam ich wierzch, i uważając by nie przeciąć brzegów i skórki jabłka wycinam ogryzek - wdrążając trochę większą dziurę (brzeg jabłka ma mieć ok 1 i 1/2 cm). Na koniec s krapiam środek jabłek sokiem z cytryny.Wypełniam jabłka owsianką i posypuję ją od góry odrobiną cynamonu. Przykrywam jabłka ściętym wierzchem i za pomocą wykałaczki delikatnie przyczepiam obie połowy do siebie (uważając by nie przebić dna) - wykałaczkę można pominąć, mnie to jednak upewnia, że wierzchy się nie zsuną.Jabłka wstawiam do piekarnika i piekę ok. 30-35 min (jeśli jabłka są mniejsze lub bardzo dojrzałe mniej).Gotowej pieczone jabłka wykładam na talerz i polewam sokiem, który ewentualnie z nich wyciekł. Podaje posypane cynamonem.Smacznego!*W Polsce już można kupić bezglutenowe płatki owsiane. Owies naturalnie nie zawiera glutenu, jednak zostaje nim zanieczyszczony podczas produkcji.