Wykonanie
Ten
pudding chia idealnie sprawdza się jako śniadanie w gorące dni – surowe
jabłka zamiast podprażonych sprawiają, że potrawa jest lżejsza i bardziej orzeźwiająca. Letnia wersja typowo jesiennych smaków.Składniki:3 łyżki nasion chia*ok 250ml
mleka migdałowego1-1,5 łyżeczki płynnego
miodu0,5-1 słodkie
jabłko (zależnie od wielkości)
cynamonpłatki migdałowewsyp chia do szklanki/kubka/słoika o pojemności >250ml, następnie zalej
mlekiem, dodaj
miód, wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin**. W tym czasie wymieszaj zawartość szklanki przynajmniej raz, jak nasiona już trochę nasiąkną.gdy zawartość naczynia będzie już gęsta, wymieszaj ją na suchej patelni podpraż
płatki migdałowe aż będą lekko rumiane
jabłko obierz i pokrój w niedużą kostkę, ułóż na wierzchu
puddingu, posyp
cynamonem i
płatkami migdałowymiSmacznego! :)*na lekko „płynącą” konsystencję**ja zwykle wstawiam kubek do lodówki wieczorem, mieszam rano, a gotowy
pudding zjadam wieczorem, po powrocie z pracy :)