ßßß Cookit - przepis na Pudding chia #3 surowa szarlotka

Pudding chia #3 surowa szarlotka

nazwa

Wykonanie

Ten pudding chia idealnie sprawdza się jako śniadanie w gorące dni – surowe jabłka zamiast podprażonych sprawiają, że potrawa jest lżejsza i bardziej orzeźwiająca. Letnia wersja typowo jesiennych smaków.
Składniki:
3 łyżki nasion chia*
ok 250ml mleka migdałowego
1-1,5 łyżeczki płynnego miodu
0,5-1 słodkie jabłko (zależnie od wielkości)
cynamon
płatki migdałowe
wsyp chia do szklanki/kubka/słoika o pojemności >250ml, następnie zalej mlekiem, dodaj miód, wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin**. W tym czasie wymieszaj zawartość szklanki przynajmniej raz, jak nasiona już trochę nasiąkną.
gdy zawartość naczynia będzie już gęsta, wymieszaj ją na suchej patelni podpraż płatki migdałowe aż będą lekko rumiane
jabłko obierz i pokrój w niedużą kostkę, ułóż na wierzchu puddingu, posyp cynamonem i płatkami migdałowymi
Smacznego! :)
*na lekko „płynącą” konsystencję
**ja zwykle wstawiam kubek do lodówki wieczorem, mieszam rano, a gotowy pudding zjadam wieczorem, po powrocie z pracy :)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2015/07/08/pudding-chia-surowa-szarlotka