Wykonanie
Blaszka 26×26 cm dno wyłożone papierem do pieczenia.Piekarnik ustawiamy na 170 stopni.
Biszkopt:5
jajek3/4 szklanki
cukru2/3 szklanki
mąki pszennej1/3 szklanki gorzkiego
kakaoKrem:700 ml
mleka u mnie 2%5 czubatych łyżek
kaszy mannej4 łyżki
cukrukostka
masła w temperaturze pokojowej
Biszkopt można również posmarować
dżemem u mnie z dyni ale polecam z
porzeczki,
wiśni albo
brzoskwini.Posypka:8
sezamkówBiałka ubić na sztywno,dosypywac po jednej łyżce
cukru ciągle miksująć. Dodać po jednym
żółtku wciąż miksować.Przesiać
mąkę i
kakao,wymieszać delikatnie ruzgą kuchenną.Przelać ciasto do formy.Pięć 35 minut w 170 stopniach.
Biszkopt rzucamy o ziemię 3
razy z wysokości ok 50 cm.Studzimy.Do garnka wlewamy
mleko oraz
cukier. Gdy się zagotuje wsypujemy
kaszę manna i gotujemy kilka minut aż zgestnieje.Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Wystudzona
biszkopt przecinamy na pół.Ja smarowałam spód ciasta
dżemem.W mikserze ucieramy
masło i dokładamy po łyżce zimnej
kaszy mannej.Masa musi być gładka i zwarta.Gdy jest zbyt żadna bo
kaszą dokładnie się jeszcze nie wystudzila trzeba krem włożyć na kilka minut do zamrażarki i ponownie zmiksować.3/4 kremu wykładamy na część z
dżemem następnie przykrywamy drugim
biszkoptem i smarujemy górę pozostałym kremem.Na sam koniec
sezamki mieliśmy na puder i posypujemy górę ciasta.