Wykonanie
Zaryzykuje stwierdzenie, że
kiszone ogórki zna każdy, kto mieszka w Polsce. Można je lubić, lub nie, ale na pewno wszyscy kiedyś kosztowaliście jak smakują. Parę lat temu, mój kolega przyniósł do KokoszkoLandu, słoik
ogórków kiszonych w
curry. I to była miłość od pierwszego kęsa.Okazało się, że ów przekąska gości na
stole mojego kolegi od pokoleń. Dostałam nawet od niego oryginalny przepis spisany ręką jego prababci. Są pyszne (nie trzeba wierzyć, na słowo, można zrobić je sobie samemu). U mnie stały się już tradycyjnym sierpniowym
przetworem, który zimą robi furorę wśród wszystkich odwiedzających KokoszkoLand gości.
Składniki:5 kg
ogórków6 dużych
cebul4 łyżki
soli3 szklanki
cukru3 szklanki
octu4 łyżki
pieprzu mielonego4 łyżki
przyprawy curry4 łyżki
papryki słodkiej mielonej4 łyżki
kopru zielonego4 łyżki
gorczycy białej
Ogórki dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki (większe można na jeszcze drobniejsze kawałki). Wszystkie wrzucić do dużej miski. Pokroić
cebule na kosteczki i dodać do
ogórków. Całość zasypać
solą, wymieszać i odstawić na 3 godziny, żeby
ogórki puściły
soki.W tym czasie przygotować zalewę. Zagotować 3 szklanki
octu z trzema szklankami
cukru. I odstawić do wystygnięcia.Po tym czasie do zimnej zalewy dodać 4 łyżki (opakowanie)
pieprzu,
curry,
słodkiej papryki i
gorczycy. Dodać też
zielony koper. Lepszy świeży, ale jeśli nie mamy ewentualnie może być suszony z saszetki.Kiedy już wszystko jest gotowe wkładać
ogórki i
cebulę do słoików (najlepiej pionowo), zalewę wymieszać z
wodą spod ogórków i wlewać do wyparzonych słoików. Wszystkie słoiki dobrze zakręcić i pasteryzować.O pasteryzacji można przeczytać TUTAJ .
SMACZNEGO!