ßßß Cookit - przepis na MARCHEWKA glazurowana

MARCHEWKA glazurowana

nazwa

Wykonanie

Razem z wiosną zawsze nachodzi mnie ochota na warzywa. Tym razem skusiłam się na coś bardziej „wydziwianego”. Trochę bałam się o efekt, ale wyszło idealnie. Smaki komponowały się idealnie, tak samo zresztą jak i kolory, a w końcu jedzą nie tylko usta, ale też oczy.
Składniki
500 g marchewki
Przyprawa warzywko lub podobna
2 łyżki miodu
1 łyżka masła
natka pietruszki
pieprz
Marchewkę umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka z grubym dnem i zalać małą ilością wody. Przyprawić warzywkiem i gotować do miękkości. Gotować do momentu, gdy woda całkowicie odparuje Dodać masło, pieprz, posiekaną natkę pietruszki, miód. Wszystko razem wymieszać, aby sos pokrył całą marchewkę i podsmażyć aż miód na marchewce zacznie się karmelizować.
KOTLECIKI z Zielonego Groszku
Przepis zaczerpnięty z bloga “just my delicious”
Składniki
100g zielonego groszku (mrożony lub z puszki)
1 mała cebula
1 łyżka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia
Połączyć ze sobą w blenderze wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać. Łyżką nałożyć masę na rozgrzaną patelnię z oliwą, smażyć z obu stron przez kilka minut. Zdjąć kotleciki z patelni, położyć na ręczniku jednorazowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Żółty RYŻ
Składniki w ryżu białego
kurkuma 0,5 łyżeczki
curry 1 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
3 łyżki jogurtu
Ugotować ryż z solą. Gotowy przesypać na patelnie (najlepiej teflonową). Dodać resztę składników i wymieszać. Lekko podsmażyć na małym ogniu.
Gotowe produkty wykładamy na talerz.
SMACZNEGO!
Źródło:http://kokoszkoland.blogspot.com/2014/04/wiosna-na-talerzu.html