Wykonanie
Razem z wiosną zawsze nachodzi mnie ochota na warzywa. Tym razem skusiłam się na coś bardziej „wydziwianego”. Trochę bałam się o efekt, ale wyszło idealnie. Smaki komponowały się idealnie, tak samo zresztą jak i kolory, a w końcu jedzą nie tylko usta, ale też oczy.
Składniki500 g
marchewkiPrzyprawa warzywko lub podobna2 łyżki
miodu1 łyżka
masłanatka pietruszkipieprzMarchewkę umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka z grubym dnem i zalać małą ilością
wody. Przyprawić warzywkiem i gotować do miękkości. Gotować do momentu, gdy
woda całkowicie odparuje Dodać
masło,
pieprz, posiekaną
natkę pietruszki,
miód. Wszystko razem wymieszać, aby sos pokrył całą
marchewkę i podsmażyć aż
miód na
marchewce zacznie się karmelizować.
KOTLECIKI z
Zielonego GroszkuPrzepis zaczerpnięty z bloga “just my delicious”Składniki100g
zielonego groszku (mrożony lub z puszki)1 mała
cebula1 łyżka
mąki pszennejsól i
pieprz do smaku
oliwa do smażeniaPołączyć ze sobą w blenderze wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać. Łyżką nałożyć masę na rozgrzaną patelnię z
oliwą, smażyć z obu stron przez kilka minut. Zdjąć kotleciki z patelni, położyć na ręczniku jednorazowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Żółty
RYŻSkładniki w
ryżu białegokurkuma 0,5 łyżeczki
curry 1 łyżeczki
sól i
pieprz do smaku3 łyżki
jogurtuUgotować
ryż z
solą. Gotowy przesypać na patelnie (najlepiej teflonową). Dodać resztę składników i wymieszać. Lekko podsmażyć na małym ogniu.
Gotowe produkty wykładamy na talerz.
SMACZNEGO!