Wykonanie
Home / Kanapki / proste posiłki / przekąska /
ser / Szybkie dania / szybkie jedzenie /
wędlina / zapiekane kanapki / zapiekanki / zapiekanki z
chleba / Tosty z
masłem czosnkowymTosty z
masłem czosnkowymNie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zapiekanki. Chciałam Wam dzisiaj zaproponować przykładową wariację, oczywiście składniki jakich użyjecie oczywiście zależy od nas samych, od tego co najbardziej lubicie;-) Zapiekanki to super rozwiązanie w sytuacja gdy nie mamy zbytnio czasu a musimy szybko coś zjeść. Przygotowanie trwa tyle co zrobienie zwykłej kanapki. Kombinacji może być wiele, w zasadzie to zależy wyłącznie od was co dodacie do tych zapiekanek. Posiłek szybki i co ważne nawet syty :) Zamiast
chleba można tez użyć
bułek czy
bagietek, nawet lekko wczorajsze
pieczywo w piekarniku odzyska swoją świeżość i stanie się pyszne i chrupiące.Składniki:2 łyżki
masła, duży ząbek
czosnku,
sól,
pieprz,
papryka,
ser żółty,
wędlina ( u mnie schabik mojej mamy:),
pieczywoPrzygotowanie:1.
Czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy do dwóch łyżek
masła. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Opcjonalnie możemy dodać
zioła prowansalskie:)2.
Pieczywo smarujemy cienko przygotowanym wcześniej
masłem czosnkowym.
Wędlinę kroimy w cienkie plasterki, tak samo
ser żółty. Kładziemy na
pieczywo:)3.
Paprykę myjemy, kroimy w paseczki. Układamy na
pieczywie.4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury ok. 180*c. Zapiekanki wkładamy do piekarnika na kilka minut, aż
ser się rozpuści:)Smacznego;)
About Antolka Jakuszkowa