Wykonanie
Pyszne trójkolorowe
lody z
musów owocowych, przełamane warstwą
śmietankową. Użyłam
renklod i w tym przypadku ciemne
śliwki raczej się nie sprawdzą pod względem kolorystycznym. Musi być kontrast pomiędzy warstwami, więc zamiast
renklod można użyć innych jasnych
owoców, np.
brzoskwiń i mogą to być nawet
brzoskwinie z puszki.Składniki na 10
lodów po 100 ml:500 g
renklod, umytych, bez pestek400 g
borówek amerykańskich1/4 szklanki +1/4 szklanki
cukru2 łyżki
cukru pudrusok z połowy
cytryny150 ml
śmietany kremówki2-3 łyżki
serka śmietankowego (cream cheese), użyłam Twój Smak z Piątnicysilikonowa foremka10 patyczków
Śliwki wrzucić do garnka z 1/4 szklanka
cukru i podgrzewać, aż
owoce się rozpadną. Zmiksować za pomocą blendera na gładki mus i przecedzić przez sitko. Wystudzić.To samo zrobić w
borówkami, dodając kolejne 1/4 szklanki
cukru i
sok z cytryny.
Śmietankę wymieszać z
serkiem i
cukrem pudrem.Do każdej foremki wlać ok. 40 ml musu
śliwkowego. Wstawić do lodówki na ok. godzinę. Gdy mus zamarznie, polać warstwę
śmietankową (po ok. 20 ml do każdej foremki). Znów wstawić do lodówki. Na końcu rozlać mus
borówkowy, wetknąć patyczki i schować do lodówki na kilka godzin, by
lody dobrze zamarzły.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: