ßßß Cookit - przepis na Lody renklodowo - śmietankowo - borówkowe

Lody renklodowo - śmietankowo - borówkowe

nazwa

Wykonanie

Pyszne trójkolorowe lody z musów owocowych, przełamane warstwą śmietankową. Użyłam renklod i w tym przypadku ciemne śliwki raczej się nie sprawdzą pod względem kolorystycznym. Musi być kontrast pomiędzy warstwami, więc zamiast renklod można użyć innych jasnych owoców, np. brzoskwiń i mogą to być nawet brzoskwinie z puszki.
Składniki na 10 lodów po 100 ml:
500 g renklod, umytych, bez pestek
400 g borówek amerykańskich
1/4 szklanki +1/4 szklanki cukru
2 łyżki cukru pudru
sok z połowy cytryny
150 ml śmietany kremówki
2-3 łyżki serka śmietankowego (cream cheese), użyłam Twój Smak z Piątnicy
silikonowa foremka
10 patyczków
Śliwki wrzucić do garnka z 1/4 szklanka cukru i podgrzewać, aż owoce się rozpadną. Zmiksować za pomocą blendera na gładki mus i przecedzić przez sitko. Wystudzić.
To samo zrobić w borówkami, dodając kolejne 1/4 szklanki cukru i sok z cytryny.
Śmietankę wymieszać z serkiem i cukrem pudrem.
Do każdej foremki wlać ok. 40 ml musu śliwkowego. Wstawić do lodówki na ok. godzinę. Gdy mus zamarznie, polać warstwę śmietankową (po ok. 20 ml do każdej foremki). Znów wstawić do lodówki. Na końcu rozlać mus borówkowy, wetknąć patyczki i schować do lodówki na kilka godzin, by lody dobrze zamarzły.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/08/lody-renklodowo-smietankowo-borowkowe.html