Wykonanie
Kolejna
tarta, tym razem agrestowa. Sezon trwa, dlatego staram się wykorzystać każde dostępne mi
owoce w moich słodkościach. Nie wszystkie trzeba od razu przerobić na
dżemy.I znów kruche ciasto, kwaskowy
agrest oraz słodka
beza. Idealna kompozycja.Korzystam z przepisu na kruche ciasto, które wiele
razy wypróbowałam i odpowiada mi najbardziej.Składniki na formę do tarty o średnicy 23 cm:Ciasto:1 szklanka
mąki125 g zimnego
masła, pokrojonego na kawałki1/4 szklanki
cukru pudru1
żółtkoszczypta
soli1 łyżka lodowatej
wodyMąkę,
sól i
cukier puder przesiać do misy malaksera. Dodać
masło i obrócić kilka
razy, aż masa zacznie przypominać mokry piasek. Dodać
żółtko i obrócić jeszcze kilka
razy. W razie potrzeby dodać łyżkę
wody. Szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut.Ciasto rozwałkować na wysypanej
mąką stolnicy na placek o grubości ok. 3 mm. Nawinąć na wałek i przenieść na formę do tarty. Delikatnie docisnąć palcami i usunąć nadmiar ciasta. Schować do lodówki na ok. 15 minut.Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.Następnie nakłuć spód widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć np.
fasolą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut, następnie zdjąć papier z obciążeniem i piec kolejne 8-10 minut, aż rant nabierze złotej barwy.Odstawić do wystygnięcia.Masa agrestowa:800 g
agrestu (u mnie zielony i czerwony)3/4 szklanki
cukru1 łyżka
soku z cytryny4 łyżki
mąki ziemniaczanej, rozrobionej w niewielkiej ilości
wody700 g
agrestu,
cukier i
sok z cytryny umieścić w rondlu. Podgrzewać, aż
owoce zmiękną i puszczą sok.Zdjąć z palnika, wlać rozrobioną
mąkę i ciągle mieszając ponownie postawić na ogniu. Dodać pozostałe 100 g
agrestu i gotować jeszcze przez chwilę, aż masa zgęstnieje.Odstawić do przestygnięcia, a następnie przełożyć na upieczony spód.
Beza:3
białka, w temp. pokojowejszczypta
soli3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejPiekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Białka ubić ze szczyptą
soli na pianę. Stale miksując na najwyższych obrotach miksera stopniowo dodawać
cukier, łyżka po łyżce. Ubijać, aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Na koniec wmieszać
mąkę ziemniaczaną.Gotową pianę wyłożyć na warstwę
agrestu, tworząc łyżką dowolne wzory. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 minut, aż
beza się zrumieni.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: