ßßß Cookit - przepis na Mazurek kajmakowy na waflach

Mazurek kajmakowy na waflach

nazwa

Składniki

Wykonanie

1 opakowanie suchych wafli
1 puszka (500 g) mleka zagęszczonego słodzonego gotowanego lub innej gotowej masy krówkowej/kajmakowej (polecam S.M. Gostyń)
1/2 tabliczki białej czekolady
barwnik do czekolady (opcjonalnie)
1 tabliczka czekolady deserowej
kolorowa posypka
Wafle ułożyć równo jeden na drugim i ząbkowanym nożem odkroić z jednej strony pasek o grubości ok. 2,5 cm. Odłożyć na bok.
Resztę wafli smarować cienko masą kajmakową i układać jeden na drugim, mocno dociskając. Wierzchni wafel zostawić suchy.
Z odłożonych pasków, za pomocą reszty masy, dokleić ramkę. Na wierzchu położyć prostokątną blachę i całość obciążyć np. książką kucharską. Odstawić na 1-2 godziny w chłodne miejsce.
W kąpieli wodnej rozpuścić ciemną czekoladę. Rozsmarować ją na środku mazurka. Następnie rozpuścić białą czekoladę, ewentualnie wmieszać odrobinę barwnika do czekolady, i udekorować ramkę mazurka. Ozdobić kolorową posypką. Pozostawić do zastygnięcia.
Uwaga: Masę kajmakową można również uzyskać, gotując puszkę słodzonego mleka skondensowanego na wolnym ogniu 2-3 godziny, uzupełniając w trakcie wodę. Puszka powinna być stale przykryta wodą.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/04/mazurek-kajmakowy-na-waflach.html