Wykonanie
1 opakowanie suchych
wafli1 puszka (500 g)
mleka zagęszczonego słodzonego gotowanego lub innej gotowej masy krówkowej/kajmakowej (polecam S.M. Gostyń)1/2 tabliczki
białej czekoladybarwnik do
czekolady (opcjonalnie)1 tabliczka
czekolady deserowejkolorowa posypka
Wafle ułożyć równo jeden na drugim i ząbkowanym nożem odkroić z jednej strony pasek o grubości ok. 2,5 cm. Odłożyć na bok.Resztę
wafli smarować cienko masą kajmakową i układać jeden na drugim, mocno dociskając. Wierzchni
wafel zostawić suchy.Z odłożonych pasków, za pomocą reszty masy, dokleić
ramkę. Na wierzchu położyć prostokątną blachę i całość obciążyć np. książką kucharską. Odstawić na 1-2 godziny w chłodne miejsce.W kąpieli
wodnej rozpuścić ciemną
czekoladę. Rozsmarować ją na środku mazurka. Następnie rozpuścić
białą czekoladę, ewentualnie wmieszać odrobinę barwnika do
czekolady, i udekorować
ramkę mazurka. Ozdobić kolorową posypką. Pozostawić do zastygnięcia.Uwaga: Masę kajmakową można również uzyskać, gotując puszkę słodzonego
mleka skondensowanego na wolnym ogniu 2-3 godziny, uzupełniając w trakcie
wodę. Puszka powinna być stale przykryta
wodą.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: