ßßß Cookit - przepis na Kokosowa panna cotta z figowym syropem

Kokosowa panna cotta z figowym syropem

nazwa

Wykonanie

Zaskoczyło mnie to połączenie, ale figi naprawdę fajnie komponują się z kokosową panna cottą.
Inspiracja tutaj .
Składniki na 4 porcje:
Panna cotta:
500 ml mleka kokosowego
1/4 szklanki cukru
5-centymetrowy kawałek laski wanilii
1 i 3/4 łyżeczki żelatyny
2 łyżki zimnej wody
Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
W rondlu umieścić mleko kokosowe, cukier, ziarenka zeskrobane z laski wanilii i resztę strąka. Doprowadzić do zagotowania. Odcedzić. Dodać trochę gorącego mleka do żelatyny, wymieszać i całość wlać do pozostałego mleka.
Gotową miksturę rozlać do 4 naczyń, odstawić do wystygnięcia, a następnie schować do lodówki, by panna cotta stężała.
Syrop figowy:
1/4 szklanki cukru
4 figi przekrojone na cztery części
2 łyżki likieru Grand Marnier (lub wody)
1 łyżka wody
2,5-centymetrowy kawałek laski wanilii
Cukier, wodę i likier umieścić w rondlu, dodać ziarenka zeskrobane z laski wanilii i całość zagotować. Dodać figi i chwilę wszystko dusić, lecz nie za długo, by figi się nie rozpadły. Odcedzić zachowując syrop i pozostawić do wystygnięcia.
Przed podaniem ułożyć po 3-4 kawałki fig na deserze i polać figowym syropem.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/09/kokosowa-panna-cotta-z-figowym-syropem.html