Wykonanie
600 ml
śmietanki kremówki 30 lub 36 %, w temp. pokojowej6
żółtek, w temp. pokojowej1/4 szklanki
cukru1
laska waniliibrązowy cukier, do skarmelizowaniaPiekarnik rozgrzać do 130-140°C. Przygotować kąpiel
wodną. Na dnie dużej blachy rozłożyć ściereczkę. Na niej ustawić 6 foremek do Crème brûlée (u mnie foremki po Crème brûlée z Lidla). Zagotować
wodę w czajniku.
Śmietankę wlać do rondla, dodać
cukier, ziarenka zeskrobane z
laski wanilii oraz pozostałość laski. Podgrzewać na wolnym ogniu do zagotowania. Chwilę pogotować (ok. 30 s), a następnie wyłączyć gaz.
Żółtka wymieszać (ale nie ubijać) z
cukrem ręczną trzepaczką (w żadnym wypadku mikserem, bo wtłoczymy za dużo powietrza i
potem na powierzchni kremu powstanie całkiem niepotrzebna pianka).Gorącą
śmietankę wlać do
żółtek, ciągle mieszając. Płyn przelać przez sitko. Wlać do pojemnika z "dziubkiem" i rozlać po równo do foremek. Aby pozbyć się ewentualnej pianki lub bąbelków z powierzchni deseru, należy przy pomocy kawałka papierowego ręcznika zebrać jej nadmiar. Przyłożyć kawałek ręcznika do powierzchni i szybko podnieść. Tafla deseru powinna być gładka.Następnie do formy wlać gorącą
wodę do 3/4 wysokości kokilek. Przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną).W programie Masterchef piekli 40 minut w 120°C. W tej temperaturze ja musiałam piec pół godziny dłużej, czyli w
sumie piekłam przez 1 godzinę i 10 minut. Myślę zatem, że należy zwiększyć temperaturę pieczenia do 130-140°C i piec ok. 40-50 minut. Sprawdzać w trakcie, krem powinien być ścięty równomiernie i
mieć konsystencję galarety. Długość pieczenia będzie też zależeć od wielkości i głębokości foremek, których użyjecie.Upieczony krem wystudzić do temperatury pokojowej, a następnie schłodzić w lodówce przynajmniej przez 2 godziny.Przed podaniem wierzch kremu posypać
brązowym cukrem, potrząsnąć delikatnie, by
cukier rozłożył się równomiernie i opalić z pomocą palnika cukierniczego. Następnie rozsypać jeszcze jedną porcję
cukru i ponownie opalić. Od razu podawać.Jeżeli nie macie palnika można spróbować skarmelizować
cukier wstawiając foremki z kremem na 2 minuty pod rozgrzany do 230-240°C grill w piekarniku. Jednak tej metody osobiście nie próbowałam, więc niestety ni e
mogę zagwarantować sukcesu.Życzę smacznego!