ßßß Cookit - przepis na Drink rabarbarowy

Drink rabarbarowy

nazwa

Wykonanie

Lubicie czasem podrinkować? Jeśli tak, to polecam ten pyszny i orzeźwiający koktajl z syropu rabarbarowego, ginu i wina musującego. Jednocześnie potwierdzam, że rabarbar jest świetny nie tylko do kompotu.
W tamtym tygodniu, ku własnemu zdziwieniu, widziałam rabarbar w dwóch sklepach. Być może jeszcze znajdziecie kilka łodyg na sklepowych półkach.
Przepis wyszperałam tutaj .
Syrop rabarbarowy:
300 g rabarbaru, pokrojonego na mniejsze kawałki
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż
Rabarbar zasypać cukrem, zalać wodą, dołożyć ziarenka wanilii zeskrobane ostrzem noża oraz resztę laski i gotować na średnim ogniu przez ok. 3 minuty. Jak tylko rabarbar zrobi się miękki, odcedzić go na sitku, uzyskując syrop z ziarenkami wanilii. Aby syrop uzyskał bardziej gęstą konsystencję można go jeszcze chwilę pogotować, redukując w ten sposób ilość wody. Gotowy syrop przelać do słoiczka. Można dorzucić odcedzoną laskę wanilii.
Zamknięty słoiczek z syropem można przechowywać w lodówce przez tydzień.
230 g ginu
ok. 260 g syropu z rabarbaru
1/2 szklanki soku z cytryny
schłodzone Prosecco (włoskie białe wino, lekko musujące), użyłam zwykłego białego wina musującego
kostki lodu
plasterki cytryny lub limonki do dekoracji
listki świeżej mięty, opcjonalnie
Do dzbanka wrzucić kostki lodu, wlać gin, syrop rabarbarowy, sok z cytryny i wymieszać. Można dorzucić listki mięty i plasterki limonki do ozdoby. Do szklanek wrzucić po kilka kostek lodu, wlać porcję mieszanki ginowej i uzupełnić winem musującym. Udekorować plasterkami cytryny lub limonki.
Na zdrowie!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/07/drink-rabarbarowy.html