Wykonanie
Lubicie czasem podrinkować? Jeśli tak, to polecam ten pyszny i orzeźwiający koktajl z
syropu rabarbarowego,
ginu i
wina musującego. Jednocześnie potwierdzam, że
rabarbar jest świetny nie tylko do kompotu.W tamtym tygodniu, ku własnemu zdziwieniu, widziałam
rabarbar w dwóch sklepach. Być może jeszcze znajdziecie kilka łodyg na sklepowych półkach.Przepis wyszperałam tutaj .
Syrop rabarbarowy:300 g
rabarbaru, pokrojonego na mniejsze kawałki1 szklanka
cukru1 szklanka
wody1
laska wanilii, przekrojona wzdłuż
Rabarbar zasypać
cukrem, zalać
wodą, dołożyć ziarenka
wanilii zeskrobane ostrzem noża oraz resztę laski i gotować na średnim ogniu przez ok. 3 minuty. Jak tylko
rabarbar zrobi się miękki, odcedzić go na sitku, uzyskując
syrop z ziarenkami
wanilii. Aby
syrop uzyskał bardziej gęstą konsystencję można go jeszcze chwilę pogotować, redukując w ten sposób ilość
wody. Gotowy
syrop przelać do słoiczka. Można dorzucić odcedzoną
laskę wanilii.Zamknięty słoiczek z
syropem można przechowywać w lodówce przez tydzień.
230 g
ginuok. 260 g
syropu z
rabarbaru1/2 szklanki
soku z cytrynyschłodzone Prosecco (włoskie
białe wino, lekko musujące), użyłam zwykłego
białego wina musującegokostki
loduplasterki
cytryny lub
limonki do dekoracjilistki świeżej
mięty, opcjonalnieDo dzbanka wrzucić kostki
lodu, wlać
gin,
syrop rabarbarowy,
sok z cytryny i wymieszać. Można dorzucić listki
mięty i plasterki
limonki do ozdoby. Do szklanek wrzucić po kilka kostek
lodu, wlać porcję mieszanki ginowej i uzupełnić
winem musującym. Udekorować plasterkami
cytryny lub
limonki.Na zdrowie!
Udział w akcjach kulinarnych: