Wykonanie
Najcudowniejszy odcień wiosennej różowości! W łyku tej prostej mikstury kryje się charakterystyczna kwaskowatość, subtelna
słodycz wanilii i porządna porcja orzeźwienia. Musicie skosztować
rabarbarowego kompotu choć raz, najlepiej mocno schłodzonego, z kostkami
lodu, koniecznie w
słonecznej scenerii. Siorb! :)
Składniki:1 litr
wody0,5 g
rabarbaru (najlepiej dojrzałego, o czerwonych łodygach)5-10 łyżek
cukru1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka
cukru wanilinowegoopcjonalnie do podania: kostki
lodu, plasterki
cytryny, listki
miętyWykonanie:
Rabarbar umyj, pokrój w 1-2 cm kawałki, umieść w garnku i zasyp 5 łyżkami
cukru. Dodaj
cukier wanilinowy i
sok z cytryny. Podgrzewaj kilka minut mieszając, a następnie zalej
wodą, zagotuj i gotuj na niewielkim ogniu około 15 minut, aż
rabarbar się ugotuje. Na koniec dopraw
cukrem do smaku. Możesz przed podaniem kompot schłodzić, a następnie podać z kostkami
lodu,
cytryną czy
miętą.