ßßß Cookit - przepis na Tarta z białą czekoladą i limonką

Tarta z białą czekoladą i limonką

nazwa

Wykonanie

Limonki też uwielbiam. Za ich zapach, za ich kwaśny smak i codowny kolor. Owoce te znakomicie komponują się ze słodką białą czekoladą.
Przepis na tę tartę zaczerpnęłam z nabytej przeze mnie niedawno książki pt. "Tarty i placki", wyd. McRae Publishing. No i niestety, recepturę musiałam zmodyfikować, bo okazała się niewypałem. Masa czekoladowa nie zgęstniała nawet po całej nocy w lodówce. Dodałam zatem żelatynę i dopiero w takiej postaci mogę ten przepis polecić z czystym sumieniem.
Ciasto (składniki na formę do tarty o średnicy 28 cm, ja użyłam formy o średnicy 23 cm i trochę ciasta mi zostało):
250 g mąki pszennej
65 g drobnego cukru
szczypta soli
150 g zimnego masła (pokrojonego na kawałki)
duże jajko
2 łyżki śmietany kremówki
Mąkę, sól i cukier umieścić w misie malaksera. Dodać masło i obrócić pulsacyjnie 12-15 razy. Całość powinna przypominać drobno pokruszony chleb. Dodać jajko oraz śmietanę i mieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Uformować kulę i rozgnieść ją na placek o średnicy ok. 15 cm. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Formę do tary z wyjmowanym dnem wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm (wygodnie się to robi pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu). Rozwałkowany blat delikatnie przełożyć na formę i docinąć palcami do dna i brzegów. Nadmiar ciasta usunąć.
Ciasto w formie ponakłuwać widelcem, przykryć folią aluminiową, obciążyć fasolą i piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190°C, zdjąć z tary folię z obciążeniem i z powrotem włożyć do piekarnika na ok. 8-10 minut. Jeżeli w trakcie pieczenia brzegi tarty zezłocą się za bardzo, trzeba je osłonić folią aluminiową, by nie zbrązowiały. Pozostawić do wystygnięcia.
Masa czekoladowa (ilość odpowiednia do tarty o średnicy 23 cm, do większego blatu masy może być za mało):
2,5 szklanki (650 ml) śmietany kremówki
350 g białej czekolady, połamanej na kostki
skórka starta z 2 limonek (uprzednio wyparzonych)
sok wyciśnięty z 2 limonek
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki mleka, podgrzanego w mikrofalówce
4 limonki, obrane i pokrojone w cienkie plasterki do dekoracji
Żelatynę wsypać do mleka i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia.
Śmietanę podgrzać na wolnym ogniu. Doprowadzić do wrzenia, a gdy pojawią się pierwsze bąbelki, zdjąć z ognia. Czekoladę włożyć do miski i zalać gorącą śmietaną. Mieszać, aż się rozpuści. Dodać rozpuszczoną żelatynę, sok oraz skórkę z limonek i wszystko razem dokładnie połączyć. Gdy masa zacznie gęstnieć, przełożyć ją na upieczony spód i schować do lodówki do całkowitego stężenia.
Udekorować plasterkami limonki.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/01/tarta-z-biaa-czekolada-i-limonka.html