Wykonanie
Jest zima, czas przeziębień, a napar ze świeżego
imbiru to stary ludowy sposób na tego typu dolegliwości.
Napój ten może być również pomocny w porannych mdłościach i chorobie lokomocyjnej.Czarna
herbata z
imbirem i odrobiną
syropu klonowego smakuje bardzo dobrze, a dodatkowo rozgrzewa. Ciekawa alternatywa dla
herbaty z
cytryną, za którą ja osobiście nie przepadam.Inspiracja z dodatku do Gazety Wyborczej pt. "
Gorące napoje", str. 36.Składniki na 2 osoby:3-centymetrowy kawałek obranego
imbiru3 łyżeczki czarnej
herbaty liściastej
syrop klonowy (
miód lub
syrop z agawy) do smaku
Imbir zetrzeć na tarce lub pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do sitka lub specjalnego przyrządu do parzenia
herbaty. Dodać liście czarnej
herbaty i zalać wrzątkiem (dwie porcje wrzątku). Parzyć przez 1-5 minut (parzyłam pod przykryciem), w zależności od tego, jak mocną
herbatę chcemy uzyskać. Rozlać
herbatę do szkanek i osłodzić
syropem klonowym.Życzę smacznego!