Wykonanie
Dookoła czuć już wiosnę. Krokusy, pierwsze żonkile, śpiew ptaków... a ja co, marzec katarem i bolącym gardłem przywitałam:(... no ale jak to się
mówi, potrzeba
matką wynalazku, i przygotowałam domowy
syrop, który ukoił schorowane gardło.
Syrop jest łatwy w przygotowaniu i gotowy do testowania już po 4 godzinach, a w skład wchodzą same naturalne, zdrowe składniki.Do tego jest pyszny i świetnie smakuje dodany do kupka
herbaty.Składniki:dobrej jakości
miód1-2
cytryny (niewoskowane)1 łyżeczka mielonego
imbiruCytrynę dobrze umyć a następnie pokroić na cienkie ćwiartki. Niewielki słoik (pamiętajcie aby wysterylizować wrzącą
wodą) napełniamy połową przygotowanej
cytryny i zasypujemy 1/2 łyżki
imbiru. Zalewamy
miodem aby
cytryna była zakryta a następnie dodajemy resztę
cytryny i
imbiru i wypełniamy słoik
miodem.Czekamy chwilę jak
miód wypełni szczeliny i uzupełniamy jeżeli jest taka konieczność.Słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki na około 4 godziny. Po tym czasie wyciągamy i mieszamy.
Syrop jest gotowy do spożycia już po tym czasie. Można go stosować samodzielnie... 1 łyżka stołowa świetnie koi chore gardło, lub dodawać do rozgrzewającej
herbaty.Można go przechowywać w lodówce nawet do 2 miesięcy, należy tylko od czasu do czasu uzupełnić go
miodem i świeżym plasterkiem
cytryny.
Na zdrowie...