Wykonanie

Takie
czekoladowe ciasteczka z marcepanem nie tylko świetnie smakują, ale też pięknie się prezentują. Na pewno efektownie ozdobią świąteczny stół.Przepis pochodzi ponownie z dodatku pt."Słodkie pyszności na świąteczny stół" autorstwa Eweliny Dybicz, który był dołączony do magazynu Claudia. Autorka do warstwy marcepanowej zaleca dodać 150 g
cukru pudru do marcepanu i razem to zagnieść. Nie bardzo rozumiem po co, skoro gotowa, jak również ta domowa masa marcepanowa jest już sama w sobie wystarczająco słodka, bardzo plastyczna i łatwo ją się wałkuje. Pomięłam zatem ten składnik przepisu.Składniki na ok. 40-50 sztuk:Ciasto:200 g
mąki2 łyżki
kakao150 g mielonych
migdałów125 g
cukru pudru1
cukier wanilinowyszczypta
soli2
żółtka2 łyżeczki
rumu (użyłam
olejku rumowego)180 g
masła (schłodzonego i pokrojonego w grube kawałki)łyżka
mąkiMąkę i
kakao przesiać do miski. Dodać
żółtka,
migdały,
cukier puder,
cukier wanilinowy,
rum,
masło i
sól. Zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.Ciasto rozwałkować na posypanym
mąką blacie na kilka placków grubości ok. 0,7 cm. Z ciasta wycinać za pomocą foremek serduszka i układać na wyłożonej pergaminem blaszce. Piec 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Wystydzić.Warstwa marcepanowa:200 g
konfitur morelowychskórka starta z 1
pomarańczy (po uprzednim sparzeniu)2 łyżki soku z
pomarańczy300 g masy marcepanowej kupnej lub domowej
cukier puder do podsypania
Konfitury morelowe, skórkę i sok z
pomarańczy gotować bez przykrycia przez minutę. Przetrzeć przez gęste sito i lekko przestudzić.Marcepan rozwałkować cienko na podsypanej
cukrem pudrem stolnicy i powycinać z masy serduszka. Serduszka z ciasta posmarować
konfiturami i przykryć serduszkami z marcepanu. Odstawić na kilka godzin, by wszystkie warstwy dobrze się połączyły.

Polewa:1/2 szklanki
śmietany kremówki (płynnej)50 g
miodu30 g
masła, pokrojonego na kawałki150 g
gorzkiej czekolady, drobno posiekanej (o zawartości
kakao przynajmniej 70%)
Śmietanę zagotować z
miodem, a następnie w gorącej mieszaninie rozpuścić
masło. Dodać
czekoladę i mieszać, aż
czekolada się rozpuści.Każde serduszko zanurzać w
czekoladowej polewie, osączać i układać na kratce do wyschnięcia (ja maczałam w
czekoladzie ciasteczka tylko od strony marcepanu, druga strona
ciasteczka pozostała bez
czekolady).Dekoracja:100 g
mlecznej czekolady, drobno posiekanej100 g
białej czekolady, drobno posiekanej1 łyżeczka
kakaobłyszczące
pisaki żelowe Dr. Oetkerzłote gwiazdki, kupione w AleDobreKażdą
czekoladę osobno rozpuścić w kąpieli
wodnej. Obie płynne
czekolady przełożyć do pergaminowych tutek i dekorować serduszka w dowolne wzory. Część
ciasteczek można oprószyć
kakao, a część ozdobić złotymi gwiazdkami i błyszczącymi pisakami. Odstawić do zastygnięcia.Życzę smacznego!




Udział w akcjach kulinarnych: