ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe serduszka

Czekoladowe serduszka

nazwa

Wykonanie

Takie czekoladowe ciasteczka z marcepanem nie tylko świetnie smakują, ale też pięknie się prezentują. Na pewno efektownie ozdobią świąteczny stół.
Przepis pochodzi ponownie z dodatku pt."Słodkie pyszności na świąteczny stół" autorstwa Eweliny Dybicz, który był dołączony do magazynu Claudia. Autorka do warstwy marcepanowej zaleca dodać 150 g cukru pudru do marcepanu i razem to zagnieść. Nie bardzo rozumiem po co, skoro gotowa, jak również ta domowa masa marcepanowa jest już sama w sobie wystarczająco słodka, bardzo plastyczna i łatwo ją się wałkuje. Pomięłam zatem ten składnik przepisu.
Składniki na ok. 40-50 sztuk:
Ciasto:
200 g mąki
2 łyżki kakao
150 g mielonych migdałów
125 g cukru pudru
1 cukier wanilinowy
szczypta soli
2 żółtka
2 łyżeczki rumu (użyłam olejku rumowego)
180 g masła (schłodzonego i pokrojonego w grube kawałki)
łyżka mąki
Mąkę i kakao przesiać do miski. Dodać żółtka, migdały, cukier puder, cukier wanilinowy, rum, masło i sól. Zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na kilka placków grubości ok. 0,7 cm. Z ciasta wycinać za pomocą foremek serduszka i układać na wyłożonej pergaminem blaszce. Piec 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Wystydzić.
Warstwa marcepanowa:
200 g konfitur morelowych
skórka starta z 1 pomarańczy (po uprzednim sparzeniu)
2 łyżki soku z pomarańczy
300 g masy marcepanowej kupnej lub domowej
cukier puder do podsypania
Konfitury morelowe, skórkę i sok z pomarańczy gotować bez przykrycia przez minutę. Przetrzeć przez gęste sito i lekko przestudzić.
Marcepan rozwałkować cienko na podsypanej cukrem pudrem stolnicy i powycinać z masy serduszka. Serduszka z ciasta posmarować konfiturami i przykryć serduszkami z marcepanu. Odstawić na kilka godzin, by wszystkie warstwy dobrze się połączyły.
Polewa:
1/2 szklanki śmietany kremówki (płynnej)
50 g miodu
30 g masła, pokrojonego na kawałki
150 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej (o zawartości kakao przynajmniej 70%)
Śmietanę zagotować z miodem, a następnie w gorącej mieszaninie rozpuścić masło. Dodać czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści.
Każde serduszko zanurzać w czekoladowej polewie, osączać i układać na kratce do wyschnięcia (ja maczałam w czekoladzie ciasteczka tylko od strony marcepanu, druga strona ciasteczka pozostała bez czekolady).
Dekoracja:
100 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej
100 g białej czekolady, drobno posiekanej
1 łyżeczka kakao
błyszczące pisaki żelowe Dr. Oetker
złote gwiazdki, kupione w AleDobre
Każdą czekoladę osobno rozpuścić w kąpieli wodnej. Obie płynne czekolady przełożyć do pergaminowych tutek i dekorować serduszka w dowolne wzory. Część ciasteczek można oprószyć kakao, a część ozdobić złotymi gwiazdkami i błyszczącymi pisakami. Odstawić do zastygnięcia.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2012/12/czekoladowe-serduszka.html