Wykonanie
Od razu na początku podkreślam, że nie jest to niestety deser dla tych, którzy liczą kalorie. Są tu
gruszki,
banany, duża ilość
czekolady i
śmietany kremówki. Propozycja dla prawdziwego łasucha. Przepis znalazłam na odwrocie opakowania po
czekoladzie do wypieków firmy Lindt. Zmieniłam trochę proporcje, a od siebie dorzuciłam odrobinę świeżego
imbiru.Składniki na 4 porcje:200 g
czekolady do wypieków (użyłam Lindt A CUISINER L'Universel)30 g
masła200 ml płynnej
śmietanki kremówkisok z połowy
cytryny (lub więcej)4-5
gruszek3
banany1 łyżeczka świeżo startego
imbiru (opcjonalnie)
bita śmietana do dekoracji
Gruszki obrać, pokroić w kostkę, usmażyć w rondlu z
masłem, aż staną się miękkie. Dodać pokrojone
banany oraz
imbir, wymieszać i chwilę jeszcze pogotować. Dodać
sok z cytryny, wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
Śmietankę oraz połamaną na kostki
czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli
wodnej. Przestudzić.
Owocową masę oraz
czekoladę układać warstwami, aż do wyczerpania składników. Udekorować
bitą śmietaną. Przed podaniem schłodzić.Życzę smacznego!