ßßß Cookit - przepis na Babeczki z mąki żytniej

Babeczki z mąki żytniej

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na zdrowe babeczki
Dodatek cukru muscovado sprawia, że mają wyjątkowy smak
Składniki:
150 g mąki żytniej razowej
50 g zmielonych migdałów
1 średniej wielkości jabłko
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g masła
50 g golden syrupu (lub miodu)
100 g cukru muscovado
75 ml mleka, w temperaturze pokojowej
1 jajko, w temperaturze pokojowej
płatki migdałów, do oprószenia
Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne, pokroić w 1 cm kostkę. Oprószyć cynamonem i wymieszać.
Do garnuszka włożyć masło, golden syrup, cukier muscovado. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia cukru. Lekko przestudzić, a następnie dodać jajko i mleko, roztrzepać widelcem. W większej misce połączyć suche składniki czyli zmielone migdały, mąkę i proszek nastepnie wlać składniki mokre, dodać jabłko i wymieszać.
Ciasto przelać do foremek, posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 170ºC przez 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Smacznego
Źródło:http://www.niezlababka.pl/moje-babeczki/babeczki-z-maki-zytniej