ßßß Cookit - przepis na Żytnie ciasto z jabłkami

Żytnie ciasto z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Nie pomyślelibyście, że ciasto w całości na mące żytniej razowej może być takie lekkie i delikatne :-). Jeśli do tej pory nie korzystaliście w słodkich wypiekach z tej ciężkiej lecz zdrowej mąki, to jest przepis, od którego warto zacząć. Ciasto jest proste, do wykonania, bez użycia miksera, rozmiarowo nieduże, wielkości małego chlebka. Wspaniale pachnie jabłkami z cynamonem. Długo zachowuje wilgotność, wystarczy je przechowywać zawinięte w folię spożywczą. Polecam!
Składniki:
1 średniej wielkości jabłko (125 - 150 g)
1 łyżeczka cynamonu
50 g zmielonych migdałów
150 g mąki żytniej razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g masła
50 g golden syrupu (lub miodu)
100 g jasnego cukru muscovado (lub mniej)
75 ml mleka, w temperaturze pokojowej
1 jajko, w temperaturze pokojowej
płatki migdałów, do oprószenia
Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne, pokroić w 1 cm kostkę. Oprószyć cynamonem i wymieszać.
W naczyniu wymieszać zmielone migdały, mąkę, proszek. Odstawić.
Do małego garnuszka włożyć masło, golden syrup, cukier muscovado. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia cukru. Lekko przestudzić. Przelać do większego naczynia. Dodać jajko i mleko, roztrzepać widelcem. Dodać suche składniki i wymieszać, by nie było grudek. Wsypać jabłka i wymieszać.
Foremkę keksówkę o wymiarach 20 x 8 cm wysmarować masłem, wysypać otrębami. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać, posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 170ºC przez 40 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Smacznego :-).
Źródło inspiracji - przepis Dana Lepard .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/zytnie-ciasto-z-jablkami