ßßß Cookit - przepis na Babeczki bananowo-czekoladowe

Babeczki bananowo-czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Jeśli mamy w domu dojrzałe banany, można z nich wyczarować pyszne babeczki
Banan jest skarbnicą wielu substancji odżywczych. To bogactwo minerałów. Banan zawiera witaminy takie jak beta-karoten (przeciwutleniacz!) oraz witaminy z grupy B, witaminę C.
Składniki na 10 – 12 babeczek:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka płatków owsianych
3 dojrzałe banany średniej wielkości, rozgniecione
2/3 szklanki cukru
40 ml oleju
1 szklanka mleka
1 duże jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę pszenną, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia, kakao. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, rozgniecione banany, mleko. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać, dodając na koniec posiekaną czekoladę.
Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości każdej foremki. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyciągać z formy.
Smacznego
Zapraszam na inne słodkości. Kliknij na zdjęcie i poznaj przepis:
Źródło:http://www.niezlababka.pl/moje-babeczki/babeczki-bananowe