Sałatka ze szpinakiem, gruszką i gorgonzollą

nazwa

Wykonanie

To połączenie smaków chodziło za mną od dawna. Słodka, soczysta gruszka i wyrazisty smak sera z niebieską pleśnią. Słodycz miodu i pazur musztardy, delikatność szpinaku i chrupiące orzechy. Musicie spróbować!
Składniki:
2 gruszki
100 g liści szpinaku
4 łyżki orzechów włoskich
ok 40 g sera gorgonzola
Sos miodowo-musztardowy:
1 łyżka octu winnego
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy
Przygotowujemy sos dokładnie mieszając składniki. Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grube plastry. Na rozgrzanej patelni prażymy podzielone na mniejsze kawałki orzechy włoskie.
Umyty i osuszony szpinak wkładamy do miski (lub układamy bezpośrednio na talerzach), dodajemy pokrojony w kostkę (ok. 1,5 cm) ser gorgonzolę (ten z niebieską pleśnią), plastry gruszki i prażone orzechy. Całość polewamy sosem i delikatnie mieszamy.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2014/11/saatka-ze-szpinakiem-gruszka-i.html