ßßß Cookit - przepis na Walentynkowy deser

Walentynkowy deser

nazwa

Wykonanie

W sieci roi się od cudnych, walentynkowych propozycji. Nie mogłam się oprzeć, by nie wykorzystać któregoś z pomysłów. Nie wyszło mi tak ładnie jak na blogach, na których widziałam te słodkie deserki, np. na Słodkiej Stronie ale generalnie chyba nie poszło źle:)
Walentynkowy deser z skondensowanego mleka i galaretek
Składniki:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 szklanka mleka
2 czubate łyżeczki żelatyny
1 lub 2 galaretki czerwone
do dekoracji według uznania np. bita śmietana, pestki granatu, lizaki serduszka
Pierwszą galaretkę przygotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, przestudzoną wylać na spód kielichów/salaterek, pozostałą ilość (powinna nam zostać mniej więcej połowa) wylać do płaskiego naczynia - na blaszkę czy tackę (uwaga: naczynie można delikatnie przetrzeć odrobiną oliwy, żeby łatwiej było nam wyjąć wycięte później serca). Kiedy galaretka w naczyniu będzie mocno stężała, ostrym nożem lub foremką wycinamy serduszka, wyjmujemy je i przyklejamy do ścianki kieliszków delikatnie przyciskając.
Mleko (to zwykłe) należy lekko podgrzać, dodać do niego żelatynę, dokładnie wymieszać, odstawić na kilka minut a następnie dodać do mleka skondensowanego i dokładnie wymieszać. Gotową masę wlewamy do kieliszków - możemy chwilkę poczekać, aż jej konsystencja będzie bardziej stała, wówczas mniejsze ryzyko, że podtopi nasze serca .
Przygotowujemy druga galaretkę używając nieco mniej wody niż wskazano na opakowaniu. Po przestudzeniu zalewamy nasze pucharki, a po jej stężeniu dekorujemy bitą śmietaną i pestkami granatu, lizakami serduszkami lub owocami. Możemy pominąć drugą warstwę galaretki lub podać ją również w formie galaretkowych serc.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2014/02/walentynkowy-deser.html