ßßß
Składniki:1 puszka mleka skondensowanego słodzonego1 szklanka mleka2 czubate łyżeczki żelatyny1 lub 2 galaretki czerwonedo dekoracji według uznania np. bita śmietana, pestki granatu, lizaki serduszkaPierwszą galaretkę przygotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, przestudzoną wylać na spód kielichów/salaterek, pozostałą ilość (powinna nam zostać mniej więcej połowa) wylać do płaskiego naczynia - na blaszkę czy tackę (uwaga: naczynie można delikatnie przetrzeć odrobiną oliwy, żeby łatwiej było nam wyjąć wycięte później serca). Kiedy galaretka w naczyniu będzie mocno stężała, ostrym nożem lub foremką wycinamy serduszka, wyjmujemy je i przyklejamy do ścianki kieliszków delikatnie przyciskając.Mleko (to zwykłe) należy lekko podgrzać, dodać do niego żelatynę, dokładnie wymieszać, odstawić na kilka minut a następnie dodać do mleka skondensowanego i dokładnie wymieszać. Gotową masę wlewamy do kieliszków - możemy chwilkę poczekać, aż jej konsystencja będzie bardziej stała, wówczas mniejsze ryzyko, że podtopi nasze serca .Przygotowujemy druga galaretkę używając nieco mniej wody niż wskazano na opakowaniu. Po przestudzeniu zalewamy nasze pucharki, a po jej stężeniu dekorujemy bitą śmietaną i pestkami granatu, lizakami serduszkami lub owocami. Możemy pominąć drugą warstwę galaretki lub podać ją również w formie galaretkowych serc.