W tamtym tygodniu pisałam o słodkiej inspiracji mojej chrześnicy – a dziś kolejna. Kolejna chrześnica JI ciasto. Tym razem nie robione przeze mnie tylko przyniesione przez nią. Absolutnie przepyszne!!! Receptura pojawiła się już na blogu ale w rozdaniu z jabłkami i rodzynkami - dziś ją przypominam ze stosowną modyfikacją.Składniki:3 szklanki mąki pszennej200 g miękkiego masła3/4 szklanki cukru pudru200 g serka homogenizowanego np. waniliowe danio2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru waniliowegoszczypta solimorele (z kompotu/ z puszki/ świeże lub inne owoce np. jabłka)dodatkowo na polewę:125 g śmietany 12%3 łyżki cukru pudruMąkę przesiać do miski i wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać serek i pokrojone w kostkę, miękkie masło. Całość dobrze wyrobić, podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować, wyłożyć na przygotowaną blachę (25 x 36 cm - najwygodniej na papier do pieczenia).Morele odsączyć z kompotu (najlepiej na sitku), ułożyć na ciasto. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć owoce.Piec ok. 45 - 50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, rozsmarować na gorącym jeszcze cieście.