Wykonanie
Kontynuując wcześniejszy wpis zaprezentuję recepurę na soczyste roladki drobiowe w cieście naleśnikowym. Gosia faszerowała je z
mozarellą i
suszonymi pomidorami, były pyszne a ponieważ te smaki już znamy, postanowiłam wprowadzić, może trochę nietypowy jak na nadzienie, farsz z
marchewki i
cukinii. Szczegóły nadzienia (mogącego również stanowić samodzielne danie:) znajdziecie TUTAJ a teraz konkretna porcja
mięska:
Składniki (na 4 porcje):2 podwójne
filety z kurczakasól,
pieprz,
curry (ewentulanie inne, ulubione
przyprawy)
olej do smażeniaciasto naleśnikowe:2
jajka4 czubate łyżki
mąki pszennej lub razowej4 łyżki
mlekaszczypta
solifarsz:mogą być plastry
mozzarelli i suszony
pomidor (najlepiej ze swojej domowej spiżarni:) lub duszona
marchewka z
cukinią - szczegóły TUTAJFilety przekroić na połowy, rozbić, doprawić ulubionymi
przyprawami (u mnie
sól,
pieprz,
curry). Wyłożyć przygotowany farsz i zwinąć w roladkę.
Przygotować ciasto:
jajka rozbić, dodać
mąkę,
mleko i szczyptę
soli, wszystko dokładnie wymieszać (powstanie gęste ciasto). Przygotowane roladki zanurzać w cieście i wykładać na patelnię, na mocno rozgrzany
olej. Smażyć na złocisty kolor z każdej ze stron, na mały ogniu, następnie przełożyć do naczynia utrzymującego ciepło i przykryć na okolo 15 minut - roladki powinny na spokojnie dojść i dzięki temu będą miękkie i soczyste.