Wykonanie
Co prawda sezon na
cukinię dopiero przed nami (moje lada moment wykiełkują:) ale w sklepach można je upolować, stąd moja propozycja na przygotowanie przekąsek z grillowanej
cukinii, które nie tylko pysznie smakują ale też całkiem fajnie się prezentują. Zresztą oceńcie sami:)
Składniki:2 małe
cukinieserek "puszysty"
śmietankowy np.z Piątnicy, Almette w ulubionym wariancie
smakowymkabanosy (odkryłam ostatnio
kabanosy ze
strusia:)marynowana
paprykapomidorki koktajlowe"
zieleninka" - typu
bazylia,
rukolaoliwa z oliwek + granulowany
czosnekwykałaczkiRozpoczynamy od przygotowania
cukinii. Myjemy ją dokładnie i kroimy wzdłuż w cienkie plastry. Smarujemy
oliwą z oliwek, posypujemy
czosnkiem i lekko grillujemy:
Swoją przygotowałam na płaskim grillu elektrycznym, inny wariant poza grillem tradycyjnym to wrzucenie jej na kratkę do piekarnika lub lekkie podduszenie na patelni. Zgrillowaną do miękkości odstawiamy do wystudzenia.
Paprykę kroimy w cienkie paski,
kabanosy dzielimy na mniejsze kawałki. Przestudzoną
cukinię smarujemy
serkiem, układamy kawałek
papryki i
kabanosa oraz liść
bazylii (lub
rukoli). Zwijamy, przebijamy wykałaczką, której koniec dekorujemy
pomidorkiem.mniam:)