Wykonanie
Kiedy na obiad pojawia się zupa bez perspektyw na danie główne, apetyty moich domowych żarłoków może ukoić jedynie ciepły deser.Jedną z niezawodnych na taką okoliczność propozycji stanowią
owocowe placuszki:)
Składniki:0,5 litr
maślanki owocowej0,5 kg
mąka tortowa3 szt
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 szklanki
cukru pudru1 puszka
brzoskwiń1 szt
jabłko2 szt
banan2 szt
kiwi0,5 szklanki
oliwy bądź
olejuBiałka jaj ubijam na pianę, odstawiam.
Żółtka,
maślankę, 1 łyżkę
cukru pudru,
mąkę i
proszek do pieczenia miksuję na gładką masę, pod koniec dodając łyżkę
oliwy.
Brzoskwinie i
kiwi kroję w kostkę,
jabłka i
banany w drobne plasterki.
Owoce dodaję do ciasta wraz z ubitą pianą i delikatnie mieszam.Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością
oliwy wykładam łyżką ciasto na placuszki, smażę na rumiano z dwóch stron, odkładam na ręcznik papierowy a następnie przekładam na talerz posypując
cukrem pudrem.