ßßß Cookit - przepis na CIASTO POCZWÓRNIE CZEKOLADOWE

CIASTO POCZWÓRNIE CZEKOLADOWE

nazwa

Wykonanie

Coś dla prawdziwych, nie tyle łasuchów, ale maniaków czekolady :) Kakao i czekolada w cieście, kakao w czekoladowym syropie wpływającym do czekoladowej czeluści ciasta, a na jego wierzchu - pani czekolada. Jeszcze tylko trochę mąki, parę jajek i nieco masła - i ciasto gotowe! Przepis zaczerpnięty od Nigelli Lawson.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
200 g mąki pszennej
275 g cukru
1/2 łyżeczki sody
1/2 szklanki kakao
175 g masła w temperaturze pokojowej
80 ml kwaśnej śmietany
1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 jajka
około 1 szklanki wrzącej wody
175 g groszków czekoladowych
Czekoladowy syrop:
125 ml wody
100 g cukru
1 łyżeczka kakao
Do dekoracji: wiórki czekoladowe
WYKONANIE:
Składniki na ciasto połączyć, dodając stopniowo płynne składniki do suchych i ucierając wszystko za pomocą robota kuchennego. Aby masa była bardziej wilgotna, wlać pod koniec ucierania szklankę wrzącej wody i nadal ucierać. Na koniec dodać 175 g groszków czekoladowych i wymieszać masę łyżką, już nie miksować. Ciasto przelać do keksówki (na 1 kg ciasta) wyłożonej folią albo papierem (najlepiej, aby wystawał on poza krawędzie keksówki, tak aby syrop, którym poleje się później ciasto mógł swobodnie ściekać i nie ubrudził formy). Piec w temp. 170 stopni około godziny. Ciasto ma być ciemne, wyrośnięte i popękane na górze. Gdy ciasto nieco ostygnie, nakłuć go z góry szpikulcem lub suchym makaronem spaghetti, aby syrop mógł wsiąknąć do środka ciasta.
Czekoladowy syrop: wlać i wsypać do rondelka wszystkie składniki na syrop, zamieszać i dopiero wówczas postawić rondelek na ogniu. Mieszaninę wody, cukru i kakao doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 5 minut, aby syrop nieco odparował i zgęstniał. Gdy nieco przestygnie, polać nim ciasto, starając się, aby część syropu wsiąknęła też do środka ciasta. Na koniec posypać wypiek wiórkami czekoladowymi.
Smacznego!
Źródło:http://kuchennesilvarerum.blogspot.com/2013/10/ciasto-poczwornie-czekoladowe.html