Wykonanie
Ostatnie działkowe
maliny i pożegnanie lata. Muffinki z białymi
malinami i
mleczną czekoladą, można oczywiście kombinować dowolnie- pasują tradycyjne, czerwone
maliny oraz
gorzka czekolada.Składniki na 12 sztuk:1 1/2 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej1
jajko3/4 szklanki
mleka1/3 szklanki
oleju roślinnegoszklanka
malinpół kostki drobno posiekanej
mlecznej czekolady (może być inna, ulubiona)opcjonalnie ciemny
cukier trzcinowy do posypania muffinek3 łyżki
płatków migdałów na wierzch muffinekW jednej misce mieszamy składniki suche:
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną oraz posiekaną
czekoladę. W drugiej misce łączymy składniki mokre- roztrzepane
jajko,
olej,
mleko. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy krótko, aż wszystko się połączy. Na końcu dodajemy
maliny i delikatnie mieszamy.Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wypełniamy je
ciastem, posypujemy ciemnym
cukrem trzcinowym oraz
płatkami migdałów. Pieczemy ok.25 minut w 180 st.C.Smacznego!