ßßß Cookit - przepis na Amerykanki bez amoniaku

Amerykanki bez amoniaku

nazwa

Wykonanie

Moje wspomnienie lat licealnych- amerykanki. Ciasto pomiędzy biszkoptowym a piaskowym. Mój przepis bez amoniaku bardzo podobny w smaku do oryginału. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu.
Składniki na ok. 14 sztuk (średniej wielkości):
120 g masła
120 g cukru pudru
2 jajka
skórka otarta z jednej cytryny
20 ml alkoholu (np. wódka, koniak, whisky)
350 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę. Następnie dodajemy kolejno jajka i dalej ubijamy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy skórkę otartą z cytryny i alkohol. Dodajemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na przemian z łyżkami mleka. Ubijamy aż powstanie gładkie ciasto.
Blaszkę wykładamy papierem doi pieczenia. Nakładamy ciasto łyżką zachowując odstępy. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
Po wystudzeniu polewamy płaską (dolną) część ciastka
lukrem:
150 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Składniki lukru łączymy ze sobą na gładką masę.
Smacznego!!
inspiracja
Źródło:http://muffinkoweniebo.blogspot.com/2014/02/amerykanki-bez-amoniaku.html