Nie ma jesieni bez ciasta z jabłkami, pachnącego cynamonem :-) Pierwszy przepis z serii "jabłkowych" to proste ucierane ciasto z jabłkami.Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Składniki na tortownicę 24 cm:130 g miękkiego masła160 g cukru1 opakowanie cukru wanilinowego2 jajka140 g mąki pszennejłyżeczka proszku do pieczeniapół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonejłyżeczka cynamonupół łyżeczki przyprawy do szarlotki (można pominąć)3 jabłka (średniej wielkości) ja użyłam szarej renetyduża garść rodzynek (jeśli nie lubimy można pominąć i dodać np. suszoną żurawinę lub suszone pokrojone śliwki)Jabłka kroimy w kostkę. Mąkę przesiewamy razem z przyprawą do szarlotki, cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym aż powstanie puszysta masa. Dodajemy jajka i miksujemy. Następnie ustawiamy mikser na najmniejsze obroty i powoli dosypujemy suche składniki aż wszystko się połączy. Na koniec wsypujemy jabłka i mieszamy łyżką.Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy kruszonką:Składniki na kruszonkę:45 g cukru3 łyżki masła35 g mąki pszennej35 g wiórków kokosowychWszystkie składniki mieszamy, następnie rozcieramy palcami aż powstanie kruszonka.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C ok. godzinę, do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu oddzielić boki ciasta nożem i zdjąć obręcz; wystudzić.Smacznego!