ßßß Cookit - przepis na Ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Nie ma jesieni bez ciasta z jabłkami, pachnącego cynamonem :-) Pierwszy przepis z serii "jabłkowych" to proste ucierane ciasto z jabłkami.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki na tortownicę 24 cm:
130 g miękkiego masła
160 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 jajka
140 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki przyprawy do szarlotki (można pominąć)
3 jabłka (średniej wielkości) ja użyłam szarej renety
duża garść rodzynek (jeśli nie lubimy można pominąć i dodać np. suszoną żurawinę lub suszone pokrojone śliwki)
Jabłka kroimy w kostkę. Mąkę przesiewamy razem z przyprawą do szarlotki, cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym aż powstanie puszysta masa. Dodajemy jajka i miksujemy. Następnie ustawiamy mikser na najmniejsze obroty i powoli dosypujemy suche składniki aż wszystko się połączy. Na koniec wsypujemy jabłka i mieszamy łyżką.
Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy kruszonką:
Składniki na kruszonkę:
45 g cukru
3 łyżki masła
35 g mąki pszennej
35 g wiórków kokosowych
Wszystkie składniki mieszamy, następnie rozcieramy palcami aż powstanie kruszonka.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C ok. godzinę, do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu oddzielić boki ciasta nożem i zdjąć obręcz; wystudzić.
Smacznego!
Źródło:http://muffinkoweniebo.blogspot.com/2013/11/ciasto-z-jabkami.html