Wykonanie
Uwielbiam wszystko co
kokosowe, więc smak ten często pojawia się w moich deserach. Tym razem ciasto
kokosowe na
herbatnikowym spodzie.Składniki na tortownicę 18 cm ale można również użyć 20-22 cm, dodając o 1
galaretkę więcej niż w przepisie:50 g pokruszonych
herbatników czekoladowych (niezbyt drobno)1
budyń waniliowy + 400 ml
mlekapół szklanki
wiórków kokosowych3 czubate łyżki
cukru100 g
masła w temperaturze pokojowej1 ulubiona
galaretka, ja użyłam owocowej + 400 ml
wodyulubione
owoce do dekoracji, ja dodałam
wiśnie mrożone (wcześniej rozmroziłam na papierowym ręczniku), mrożone
borówki oraz świeżego
bananaGalaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej
wody. Następnie dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy pokruszone
herbatniki.Gotujemy
budyń w 400 ml
mleka, dodając
wiórki kokosowe oraz
cukier. Studzimy. Do zimnego budyniu dodajemy
masło i wszystko miksujemy aż powstanie puszysta masa. Masę wylewamy na
herbatniki, wyrównujemy, przykrywamy
owocami. Na wierzch wylewamy tężejącą
galaretkę. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej na całą noc aby
herbatniki zmiękły.Smacznego!Moje ciasto
kokosowe najlepiej smakuje z
winem Celebro Semi Sweet Rose, zachęcam do zajrzenia i polubienia strony Celebro na facebooku: https://www.facebook.com/KlubCelebro?fref=ts