Wykonanie
ni to ciasto , ni to deser po prostu grysikowiec. dla tych , którzy szybko lubią wyczarować dużą blachę słodkości. jest naprawdę pyszny i posmakuje nawet tym , którzy na słowo grysik dostają gęsiej skórki :)składniki :4 szklanki
mleka1 szklanka grysiku1
cukier waniliowykostka
masła3/4 szklanki
cukru2 łyżki ciemnego
kakaook 350 g
herbatników ( 60 sztuk)do dekoracji :100 g
czekolady1/2 kostki
masławiórki kokosowe ok 50 g
mleko zagotowuje z
cukrem i
cukrem waniliowym. wsypuje grysik , gotując na małym ogniu mieszam aż zgęstnieje. zdejmuję z ognia, dodaje kostkę
masła i mieszam do połączenia. dziele na 2 części , do jednej dodaje
kakao.blachę wykładam papierem, układam 1 warstwę
herbatników. na
herbatniki wylewam masę z
kakao , na niej układam
herbatniki ( 2ga warstwa), nastepnie wylewam białą masę i układam ostanią warstwę
herbatników. zostawiam do stężenia i wystudzenia.
wiórki kokosowe prażę na suchej patelni. w rondelku topię 1/2 kostki
masła z
czekoladą, studzę. gdy polewa zaczyna tężeć wylewam na
herbatniki i posypuje wiórkami. wstawiam do lodówkii gotowe :)