Wykonanie
Przepis na to ciacho zalegał już u mnie od dawna, aż w końcu przyszedł czas by go wypróbować. No i przyznam, że jest godny polecenia.Jeśli ktoś jest miłośnikiem popularnych pralinek, to ciasto na pewno przypadnie mu do gustu - krem jest bardzo zbliżony do tego ze środka Rafaello. Ciasto jest bardzo delikatne, rozpływa się w ustach. Wystarczy jeden kawałek, aby się nasycić - ale czy idzie przestać go jeść po jednym kawałeczku? Jest ciężko ;]
Co potrzebujemy:ok 450 g
herbatników (3 warstwy)3 szklanki
mleka3/4 szklanki
cukru3 czubate łyżki
mąki kartoflanki3 czubate łyżki
mąki pszennej250 g
masła40 g
białej czekolady2 łyżeczki
cukru waniliowego1,5 szklanki
wiórków kokosowych* ciasto przygotowałam na blaszce o wymiarach 25x31 cm1. Przygotowujemy krem budyniowy. Połowę
mleka zagotowujemy, a drugą mieszamy z
cukrem,
cukrem waniliowym i
mąką. Powstałą "mieszaninę" dolewamy do gotującego się
mleka i cały czas mieszamy, aż powstanie gęsta masa. Studzimy ją.Miękkie
masło rozmiksowujemy i dodajemy do niego łyżkami ostudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy
wiórki kokosowe (nieco zostawiamy na posypanie wierzchu) i ok 30 g startej
czekolady i mieszamy.2. Na blaszce układamy warstwę
herbatników. Smarujemy je kremem, a następnie przykrywamy kolejną warstwą. Z podanych składników miałam 3 warstwy. Wierzch posypujemy wiórkami i startą
czekoladą.Najlepiej zostawić ciasto na noc w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu, aby zmiękło.