Wykonanie
Ciasto znane i lubiane przez wszystkich łasuchów. Pyszne połączenie ciasta babkowego z masą budyniową oraz
czereśniami osączonymi z
likieru, który to spokojnie leżakował sobie u mnie w domu przez co najmniej dwa miesiące, a po odlaniu
likieru pozostały
czereśnie, które są mocno nasączone
alkoholem i rewelacyjnie sprawdzają się w ciastach. Postanowiłam zatem, że użyję ich zamiast tradycyjnych
jabłek, które, odkąd pamiętam, zawsze dodawałam do tego ciasta. Poza tym jeszcze pyszna, budyniowa masa i
polewa czekoladowa. Czy można chcieć czegoś więcej?...Na pewno warto wypróbować ten przepis, polecam
Składniki na ciasto:6
jajek2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia125 ml
oleju125 ml
mleka2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
kakaoczereśnie z
likieruMasa:500 ml
mleka2 łyżki
mąki pszennej1 kopiasta łyżka
mąki ziemniaczanej4
żółtka300 g
masła1/2 szklanki
cukruPolewa:100 g
masła1 szklanka
cukru2 pełne łyżki
kakao60 ml
mleka1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejWykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trosze
cukier i po jednym
żółtku.
Mąkę mieszam z
proszkiem do pieczenia i łączę z masą jajeczną. Na końcu dolewam
olej i
mleko. Ciasto dzielę na dwie równe części, do jednej dosypuję 2 łyżki
mąki pszennej, a do drugiej zaś 2 łyżki
kakao.Blaszkę o wym. 24x38 cm wykładam papierem do pieczenia, na spód wykładam ciasto jasne
na ciasto jasne zaś, delikatnie wykładam ciasto ciemne.
czereśnie osączam z
likieru i układam na wierzchu ciasta ciemnego.
Piekarnik nagrzewam do 170°C i wstawiam ciasto na około 40 min do tzw suchego patyczka. Upieczone odstawiam by całkowicie stygło.Z
mleka odlewam pół szklanki i mieszam w tym obie
mąki oraz
żółtka, resztę
mleka podgrzewam aż zacznie wrzeć i wlewam przygotowany
budyń. Mieszam, aż zgęstnieje i odstawiam by
budyń wystygł.Miękkie
masło ucieram z
cukrem, dodaję porcjami zimny
budyń, ucieram na gładką masę i rozsmarowuję na cieście.
Na polewę
masło,
cukier i
kakao rozpuszczam w rondelku, dolewam tyle
mleka by polewa nie była zbyt płynna i podgrzewam do połączenia się składników. Zestawiam, dodaję łyżeczkę
mąki ziemniaczanej i mieszam rózgą. Polewę schładzam i rozprowadzam na cieście.
Całość wstawiam do lodówki na min. 6 godzin, a następnie kroję na kawałki i układam na paterze.