ßßß Cookit - przepis na Fale Dunaju z czereśniami z likieru

Fale Dunaju z czereśniami z likieru

nazwa

Wykonanie

Ciasto znane i lubiane przez wszystkich łasuchów. Pyszne połączenie ciasta babkowego z masą budyniową oraz czereśniami osączonymi z likieru, który to spokojnie leżakował sobie u mnie w domu przez co najmniej dwa miesiące, a po odlaniu likieru pozostały czereśnie, które są mocno nasączone alkoholem i rewelacyjnie sprawdzają się w ciastach. Postanowiłam zatem, że użyję ich zamiast tradycyjnych jabłek, które, odkąd pamiętam, zawsze dodawałam do tego ciasta. Poza tym jeszcze pyszna, budyniowa masa i polewa czekoladowa. Czy można chcieć czegoś więcej?...
Na pewno warto wypróbować ten przepis, polecam
Składniki na ciasto:
6 jajek
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 ml oleju
125 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
czereśnie z likieru
Masa:
500 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
4 żółtka
300 g masła
1/2 szklanki cukru
Polewa:
100 g masła
1 szklanka cukru
2 pełne łyżki kakao
60 ml mleka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trosze cukier i po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i łączę z masą jajeczną. Na końcu dolewam olej i mleko. Ciasto dzielę na dwie równe części, do jednej dosypuję 2 łyżki mąki pszennej, a do drugiej zaś 2 łyżki kakao.
Blaszkę o wym. 24x38 cm wykładam papierem do pieczenia, na spód wykładam ciasto jasne
na ciasto jasne zaś, delikatnie wykładam ciasto ciemne.
czereśnie osączam z likieru i układam na wierzchu ciasta ciemnego.
Piekarnik nagrzewam do 170°C i wstawiam ciasto na około 40 min do tzw suchego patyczka. Upieczone odstawiam by całkowicie stygło.
Z mleka odlewam pół szklanki i mieszam w tym obie mąki oraz żółtka, resztę mleka podgrzewam aż zacznie wrzeć i wlewam przygotowany budyń. Mieszam, aż zgęstnieje i odstawiam by budyń wystygł.
Miękkie masło ucieram z cukrem, dodaję porcjami zimny budyń, ucieram na gładką masę i rozsmarowuję na cieście.
Na polewę masło, cukier i kakao rozpuszczam w rondelku, dolewam tyle mleka by polewa nie była zbyt płynna i podgrzewam do połączenia się składników. Zestawiam, dodaję łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszam rózgą. Polewę schładzam i rozprowadzam na cieście.
Całość wstawiam do lodówki na min. 6 godzin, a następnie kroję na kawałki i układam na paterze.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2015/11/fale-dunaju-z-czeresniami-z-likieru.html