Wykonanie
Połączenie ciasta z
owocami to bardzo smaczna propozycja. Ciasto jest wilgotne i puszyste, a w tym przypadku były to
brzoskwinie, które bardzo lubimy :)Macie ochotę na pyszne ciasto
brzoskwiniowe, to zapraszam do przepisu :D
Składniki:200 gram
masła200 gram
cukru2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia4
jajka100 ml
likieru kokosowego1 łyżeczka
kakaoPolewa:3 łyżki
brązowego cukru3 łyżki
wodyWykonanie:
Masło ucieram z
cukrem, aż utworzy się coś w rodzaju kruszonki, dodaję po jednym
jajku i miksuję tylko do połączenia składników.
Mąkę przesiewam z
proszkiem do pieczenia, dodaję do masy
maślanej i krótko miksuję. Na końcu wlewam
likier kokosowy.Blaszkę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia, 1/3 ciasta rozprowadzam na spodzie
i posypuję
kakao.
Wykładam drugą część ciasta, ponownie posypuję
kakao, na wierzchu rozprowadzam trzecią część ciasta, którą pozostawiam białą. Na cieście układam połówki
brzoskwińi wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50 min-do suchego patyczka.Upieczone wyjmuję i zostawiam by przestygło.Składniki polewy rozpuszczam na patelni i polewam letnie ciasto. Odstawiam .