ßßß Cookit - przepis na Sezam

Sezam

nazwa

Wykonanie

Witam serdecznie w Nowym 2014 Roku. Mam nadzieję, że Sylwestra spędziliście na szampańskiej zabawie, a Nowy Rok okaże się dla Was bardzo łaskawy :)
Wiem , że większość z Was ma dosyć słodkości i nie tylko, ale tradycji musi stać się zadość, dlatego zapraszam na pyszne ciacho z książki Siostry Anastazji.
Dodam tylko, że następnym razem zamienię ciasto kokosowe na sezamowe, bo jak na mój gust zbyt mało sezamu w sezamie :D I nie wiem czemu, ale moje jest dwa razy większe niż to na zdjęciach w książce :P
Ciasto kruche I:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1 łyżka smalcu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
1/4 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki kwaśnej śmietany
Sezam:
15 dag ziaren sezamu
2 łyżki płynnego miodu
10 dag margaryny
1/4 szklanki cukru pudru
Kokos:
6 białek
1/2 szklanki cukru kryształu
10 dag wiórek kokosowych
1 mały słoik powideł śliwkowych
Ciasto kruche II :
20 dag mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
5 dag margaryny
2 żółtka
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka sody
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
Orzechy:
20 dag posiekanych orzechów włoskich
10 dag margaryny
1/2 szklanki cukru
3 łyżki miodu
Masa:
3/4 litra mleka
1/2 szklanki cukru
1 1/2 kostki masła
3 budynie kokosowe
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
10 dag wiórek kokosowych
Wykonanie:
Ciasto kruche 1- Wszystkie składniki na ciasto zagniatam, dzielę na dwie części, rozwałkowuję i wykładam na dwie blaszki do pieczenia.
Sezam- Wszystkie składniki zagotowuję, studzę i wykładam na wierzch jednego placka, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180;C na 220-25 minut. Wyjmuję i studzę.
Kokos- Białka ubijam z cukrem, dodaję wiórki i delikatnie mieszam. Drugie ciasto surowe najpierw smaruję powidłami i na wierzch wykładam ubite białka z kokosem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20-25 minut.Wyjmuję i studzę.
Kruche ciasto 2- Z podanych składników wyrabiam kruche ciasto i wykładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Orzechy- Wszystkie składniki mieszam podgrzewając. Wykładam na ciasto miodowe i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20-25 minut. Upieczone odstawiam by wystygło.
Masa- Z mąki, budyniu, mleka i cukru gotuję budyń. Nakrywam folią spożywczą i odstawiam by całkowicie wystygł. Masło ucieram dodając po łyżce zimny budyń i wiórki kokosowe.
Na spód kładę ciasto z sezamem, wykładam połową masy budyniowej, przykrywam ciastem z orzechami, wykładam pozostałą masę i całość przykrywam ciastem z kokosem. Wierzch ozdobiłam kleksami polewy czekoladowej
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2014/01/sezam.html