Wykonanie
Taką nazwę ma to ciasto zapisane w moim starym zeszycie i faktycznie do
kawy jest niezastąpione. Miękkie, puszyste i do tego lekko wilgotne. Po prostu pyszne :)
Składniki:3/4 kostki
masła1 szklanka
cukru1/2 szklanki
orzechów włoskich1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
kakao1 1/2 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1/2 szklanki kwaśnej
śmietany2
jajkaWykonanie:Połowę
cukru i
orzechy wkładam do blendera i miksuję, dodaję
cynamon i
kakao.
Masło ucieram z pozostałym
cukrem na krem. Miksując wbijam po jednym
jajku.
Mąkę przesiewam, mieszam z
proszkiem do pieczenia oraz
sodą i porcjami dodaję do masy
maślanej. Na końcu dodaję
śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszam i odstawiam. Tortownicę z wkładką do wieńca natłuszczam i posypuję połową mieszanki orzechowej,
wykładam połowę ciasta, przesypuję resztą mieszanki z
orzechami i przykrywam pozostałym
ciastem.
Piekarnik nagrzewam do 180'C i piekę ciasto ok 40-45 min, do suchego patyczka.Upieczone wyjmuję i odstawiam by całkowicie wystygło. Zimne przekładam na deseczkę
spodem do góry