Wykonanie
Moja propozycja dla zabieganych i nie lubiących dużej ilości pracy w święta. Nie lubisz mieszać, stać z mikserem w ręku, oddzielać
żółtka od białek? Nie lubisz pilnować temp, piekarnika? To propozycja dla Ciebie. Leniwa babka praktycznie robi i piecze się sama. Polecam i zapraszam.- 3
jabłka- 2 szklanki
mąki- 1 szklanka
cukru- 3
jajka- 3/4 szklanki
oleju- 3 łyżki
kakao- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
cynamonuPolewa:- 100g
masła- 100 g
cukru- 5 łyżek
śmietany- 3 łyżki
kakaoJabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę- wrzucamy do miski.Wszystkie pozostałe składniki na babkę po kolei wrzucamy do miski , warstwowo i zostawiamy na pół godziny. Po tym czasie mieszamy i wkładamy do formy dużej z kominem, natłuszczonej i obsypanej
bułką tartą. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy go na 180C i po godzinie babka powinna być już upieczona. Jeśli nie to wystarczy 5 minut poczekać, Babkę wyjmujemy, studzimy . W tym czasie przygotowujemy polewę- wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zagotowujemy i polewamy gotową polewą wystudzoną babkę :) Proste prawda:)