Wykonanie
Przeglądałam blog-Zufikowo i natknęłam się na przepis na piernik z dodatkiem dyni. Postanowiłam sprawdzić w praktyce jak to ciasto smakuje i po raz kolejny Zuzka mnie nie zawiodła. Ciasto jest puszyste, pięknie wyrasta i nieziemsko smakuje. Po mimo zmniejszonej ilości
cukru i tak jest bardzo słodkie i to jedyny minus (pominąć posypanie ciasta
kakao z
cukrem pudrem :D)Zuziu, dziękuję za wspaniały przepis :)
Składniki:1 3/4 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
przyprawy do piernika2
jajka1/2 szklanki
oleju1/3 szklanki
mleka1 szklanka puree z dyniDodatkowo:2 łyżeczki
kakao2 płaskie łyżeczki
cukru pudruWykonanie:
Mąkę,
sodę,
sól,
proszek do pieczenia i
przyprawę do piernika mieszam razem w jednej misce.
Jajka,
cukier,
olej i
mleko i puree z dyni mieszam widelcem w drugiej misce.
Potem mokre łącze z suchymi mieszając łyżką. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 40 min. Upieczone wyjmuję i zostawiam by odpoczęło. Przekładam na deskę i posypuję wierzch
kakao wymieszanym z
cukrem pudrem.