ßßß Cookit - przepis na Rajska rolada

Rajska rolada

nazwa

Wykonanie

Czas pędzi jak szalony. Zakupy do szkoły trzeba już robić, w domu zawsze jakieś zajęcie się znajdzie, a ja obiecałam dodać szybciutko ten przepis, ale jakoś nie mogę się zebrać do kupy i przysiąść przy kompie na te kilkanaście minut. Wstyd po prostu:( No, ale dziś jak już zasiadłam tutaj, to podzielę się z Wami wspaniałym przepisem na rajską roladę, który to, jak zwykle, pochodzi z przepisów Siostry Anastazji. Muszę przyznać, że wspaniała z niej gospodyni i ja jej normalnie za-zdrosz-czę. A co będę oszukiwać:) Taka jest prawda. Więc, kochani, zapraszam do wypróbowania tego, jak zwykle, wspaniałego ciasta:)
Składniki:
4 jaja
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 średnich jabłek
1 opakowanie cukru waniliowego
Biszkopt orzechowy:
1 szklanka mielonych orzechów
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
Masa:
1/2 litra mleka
2 żółtka
5 łyżek cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 kostki masła
30 dag galaretki w cukrze
Wykonanie:
Biszkopt orzechowy- Białka ubić , dodać po jednym żółtku i po trochu cukier. Dodać przesianą mąkę oraz zmielone orzechy. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 40-45 min w temp. 180°C. Upieczone wyjąć, wystudzić i przekroić na dwie części.
Rolada- Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem, posypać cukrem waniliowym i wyłożyć tarte jabłka.
Białka ubić z cukrem, dodając po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciastem zalać starte jabłka i wstawić na ok 30 min do piekarnika nagrzanego do temp.170'C. Upieczone ciasto wyjąc na ściereczkę i gorące zwinąć w roladę.
Masa- Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzoną masę budyniową. Na końcu wmieszać pokrojoną w kostkę galaretkę. Jeden biszkopt orzechowy położyć na spód blaszki, wyłożyć połowę masy budyniowej, roladę z jabłkami pokroić w plastry i ułożyć na masie, przykryć pozostałą masą i na wierzch położyć drugi biszkopt orzechowy. Całość można polać polewą czekoladową i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2013/08/rajska-rolada.html