Wykonanie
Składniki:1 kostka
masła1 1/2 szklanki
cukru3 pełne łyżeczki
kakao1/4 szklanki
mleka3 łyżki
rumu lub innego
alkoholuok 1 kg ciasta
bakalieWykonanie:Do garnuszka wkładam
masło,
cukier,
kakao i
mleko, i wszystko razem podgrzewam,aż powstanie
czekolada.Dodaję
rum oraz pokrojone drobniutko
bakalie i mieszam. Ciasto kruszę i dodaję do
czekolady. Mieszam, studzę i mokrymi rękoma, z zimnej masy, formuję niewielkie kulki, które częściowo obtaczam w wiórkach
kokosowych. Można użyć również białej polewy oraz kolorowej posypki cukrowej. Gotowe schładzam w lodówce. Ot i całą filozofia. Ja użyłam akurat resztek ciasta ucieranego, które mi pozostało z poprzedniego pieczenia. Roztarłam je po prostu widelcem. Do tego przepisu pasuje praktycznie każdy rodzaj ciasta, najważniejsze aby było już suche a nie świeżeDrugim sposobem jest rozpuszczenie na parze dwóch tabliczek
czekolady z dodatkiem 3 łyżek
śmietanki 30% i 3 łyżek
rumu. Do tego dodać 2 paczki pokruszonych
herbatników, masę wymieszać i dalej postępować tak samo jak wyżej.