ßßß Cookit - przepis na Pyzie

Pyzie

nazwa

Wykonanie

Następne wspaniałe ciasto z kolekcji książek Siostry Anastazji. Ten pochodzi z książki pt: 100 Nowych Ciast Siostry Anastazji i jak zwykle jest wyborny. Polecam wszystkim ciastożercom:D
Biszkopt:
4 jajka
8 łyżek cukru
3 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 galaretka zielona
1 łyżka masła
1-2 łyżki cukru
Masa jogurtowa:
2 duże pojemniki jogurtu truskawkowego bez cząstek owoców
1 galaretka truskawkowa
1 łyżeczka żelatyny
Bita śmietana:
1/2 litra śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny-ja użyłam galaretki cytrynowej
3-4 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
Dodatek:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
Wykonanie:
Biszkopt- Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier. Żółtka mieszam z octem i proszkiem do pieczenia i dodaję do ubitych białek cały czas ubijając. Mąkę przesiewam i łączę z masą jajeczną. Blachę do pieczenie wykładam papierem do pieczenie i przekładam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp. 180'C , wstawiam ciasto i piekę 35-40 min. Wyjmuję i studzę.
Masa jabłkowa- Jabłka obieram, ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach, przekładam go garnuszka, dodaję masło oraz cukier i podgrzewam na niewielkim ogniu do czasu, aż jabłka nabiorą konsystencji musu. Wsypuję galaretkę i chwilę gotuję by żelatyna się rozpuściła. Gotowe odstawiam w chłodne miejsce. Chłodny mus wykładam na spód biszkoptowy i czekam aż zupełnie zastygnie. Biszkopty moczę w ponczu z herbaty i układam na masie jabłkowej.
Masa jogurtowa- Galaretkę mieszam z żelatyną i rozpuszczam we wrzątku cały czas mieszając. Rozpuszczoną odstawiam by wystygła. Jogurt przekładam do miski i miksując dodaję tężejącą galaretkę. Gdy masa zaczyna się ścinać wykładam ją na biszkopty. wstawiam do lodówki ma 15 min.
Bita śmietana- Żelatynę lub galaretkę rozpuszczam w szklance wrzątku i odstawiam by zaczęła tężeć. Kremówkę ubijam na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, na końcu wlewam tężejącą galaretkę i masę przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskam niewielkie kleksy na masę jogurtową. Tak przygotowane ciasto ponownie schładzam w lodówce przez ok 1 godz.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2013/04/pyzie.html