Następne wspaniałe ciasto z kolekcji książek Siostry Anastazji. Ten pochodzi z książki pt: 100 Nowych Ciast Siostry Anastazji i jak zwykle jest wyborny. Polecam wszystkim ciastożercom:DBiszkopt:4 jajka8 łyżek cukru3 łyżki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka octuMasa jabłkowa:1 kg jabłek1 galaretka zielona1 łyżka masła1-2 łyżki cukruMasa jogurtowa:2 duże pojemniki jogurtu truskawkowego bez cząstek owoców1 galaretka truskawkowa1 łyżeczka żelatynyBita śmietana:1/2 litra śmietany kremówki2 łyżeczki żelatyny-ja użyłam galaretki cytrynowej3-4 łyżki cukru pudru1 opakowanie cukru waniliowegoDodatek:1 opakowanie okrągłych biszkoptówWykonanie:Biszkopt- Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier. Żółtka mieszam z octem i proszkiem do pieczenia i dodaję do ubitych białek cały czas ubijając. Mąkę przesiewam i łączę z masą jajeczną. Blachę do pieczenie wykładam papierem do pieczenie i przekładam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp. 180'C , wstawiam ciasto i piekę 35-40 min. Wyjmuję i studzę.Masa jabłkowa- Jabłka obieram, ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach, przekładam go garnuszka, dodaję masło oraz cukier i podgrzewam na niewielkim ogniu do czasu, aż jabłka nabiorą konsystencji musu. Wsypuję galaretkę i chwilę gotuję by żelatyna się rozpuściła. Gotowe odstawiam w chłodne miejsce. Chłodny mus wykładam na spód biszkoptowy i czekam aż zupełnie zastygnie. Biszkopty moczę w ponczu z herbaty i układam na masiejabłkowej.Masa jogurtowa- Galaretkę mieszam z żelatyną i rozpuszczam we wrzątku cały czas mieszając. Rozpuszczoną odstawiam by wystygła. Jogurt przekładam do miski i miksując dodaję tężejącą galaretkę. Gdy masa zaczyna się ścinać wykładam ją na biszkopty. wstawiam do lodówki ma 15 min.Bita śmietana- Żelatynę lub galaretkę rozpuszczam w szklance wrzątku i odstawiam by zaczęła tężeć. Kremówkę ubijam na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, na końcu wlewam tężejącą galaretkę i masę przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskam niewielkie kleksy na masę jogurtową. Tak przygotowane ciasto ponownie schładzam w lodówce przez ok 1 godz.