ßßß Cookit - przepis na Snickers-niesnickers

Snickers-niesnickers

nazwa

Wykonanie

Przepis wypatrzony w moim starym zeszycie i taki troszeczkę nietypowy, że aż mnie korciło wypróbować. W smaku nie za bardzo przypomina mi snickersa, z wyglądu również , ale ogólne wrażenie nie najgorsze. Suma-sumarum zjadliwy:P ; Lubię ciasta wilgotne, ale ten trochę przesadził i ciężko było go nawet pokroić, poza tym bardzo lubię orzechy i na pewno jeszcze nie raz go zrobię, tylko ciasto musi być troszkę grubsze.
Ciasto kruche:
1/2 kg mąki pszennej
2 jajka- ja dałam 5 żółtek (zostały po bezach)
10 dag cukru pudru
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
20 dag masła lub margaryny
2 łyżki miodu płynnego
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
3-4 łyżki cukru
1 galaretka dowolnego koloru lub 2-3 łyżki żelatyny
Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
2 opakowania budyniu
3/4 szklanki cukru
1 kostka masła
Masa orzechowa:
20 dag orzechów włoskich
2 łyżki miodu
10 dag masła
2 łyżki cukru kryształu
Wykonanie:
Sypkie składniki mieszam w misce, dodaję jajka, miód i wiórki masła i zagniatam ciasto. Zawijam w folię i wstawiam do zamrażalnika na ok 40 min. Dzielę na trzy części i każdą z nich rozwałkowuję (ciasto jest bardzo cieniutkie) pomiędzy dwoma kawałkami folii, przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na ok 10 min.W ten sposób przygotowuję dwa pierwsze ciasta. Na trzeci , surowy, najpierw nakładam masę orzechową. Orzechy miksuję i razem z pozostałymi składnikami wrzucam do garnuszka i podgrzewam. Ciepłą masę wykładam na ciasto i wstawiam do piekarnika również nagrzanego do 180'C na 10 min. . Upieczone ciasta odstawiam na bok, aby przestygły.
Jabłka myję, obieram i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodaję cukier i smażę na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając by ich nie przypalić. Do usmażonych jabłek wsypuję galaretkę i mieszam, aż się rozpuści. Masę jabłkową studzę i wykładam na pierwszy upieczony placek. Drugim przykrywam i zaczynam szykować masę budyniową.
Na mleku gotuję budyń, przykrywam wierzch folią i odstawiam aż całkowicie wystygnie. Masło ucieram z cukrem dodając porcjami zimny budyń. Gotową masę wykładam na drugi placek i przykrywam trzecim plackiem z orzechami. Całe ciasto odstawiam na noc do lodówki.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2013/03/snickers-niesnickers.html