ßßß
400 ml mleczka kokosowego400 ml bulionu z kury1 lub 2 papryczki chili (jeśli ktoś lubi bardzo ostre proponuję dodać dwie)4 pędy trawy cytrynowej2 piersi z kurczaka3 - 4 cm korzenia imbirusok z połowy limonkicurry w formie przyprawy lub pasta curryłyżeczka oliwy z oliwekszczypiorek do posypaniaPrzygotowanie:
Bulion z kury przelewamy do garnka. Do tego dodajemy mleczko kokosowe.
Do roztworu dodajemy trawę cytrynową, którą możemy przedtem ubić trochę tłuczkiem aby mocniej było czuć jej aromat.
Następnie dodajemy imbir.

Papryczkę chili oraz czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy chwilę na patelni.
Na patelnię dodajemy następnie pokrojonego w paski kurczaka i smażymy ok 4- 5 min.
Usmażonego kurczaka dodajemy do gotującej się zupy.
Dodajemy kilka kropli soku z limonki.
Zupę podajmy bardzo gorącą i posypaną szczypiorkiem.SMACZNEGO !