ßßß
Zostałam obdarowana tajlandzkimi przyprawami i limonkami,więc postanowiłam zrobić zielone curry z kurczakiem w wersji mało egzotycznej, nasze ulubionej na śmietanie i z makaronem.Smak przez jakiś czas był genialny, aż dodałam za dużo limonki i stał się gorzki...W związku z tym ratowałam obiad tysiącem przypraw, które spowodowały, że curry przestało być zielone :(Poniżej przedstawiam przepis, który moim zdaniem zagwarantuje dobry smak bez konieczności kombinowania jak pozbyć się gorzkiego posmaku.Składniki :czubata łyżeczka zielonej pasty curryplasterek limonki1 suszony listek limonki2 kawałki suszonej trawy cytrynowej200 ml śmietany 18 %pierś kurczakaoliwa do smażeniaPrzygotowanie :Kurczaka kroję w kostkę. Mieszam z pastą curry. Obsmażam na oliwie ( dosłownie kilka minut).Dodaję śmietanę, limonkę, liść i trawę , zmniejszam ogień i pod przykryciem duszę około 15-20 minut. Można też przyprawić odrobiną żółtego curry.I gotowe :) Ja podaję z makaronem ale myślę że najlepiej jest z ryżem.