ßßß Cookit - przepis na CZEKOLADOWY BISZKOPT BEZ SPULCHNIACZY

CZEKOLADOWY BISZKOPT BEZ SPULCHNIACZY

nazwa

Wykonanie

jak to sie mówi nauka nie idzie w las :) na szkolnych praktykach była tylko jedna i bardzo ważna zasada - w przypadku biszkoptów brzmiała tak :
" tyle tych biszkoptów upieczesz az się nauczysz " - za 2 razem wyszedł - ufff .... i tak pozostał w głowie do dziś zawsze robie tak samo i zawsze wychodzi !!!
Podzielę się z wami przepisem na moj idealny biszkopt :)
1:1:1 - nic prostszego - ile jajek tyle łyżek cukru i mąki
6 jajek
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki tortowej
3 łyżki kakao w tym wypadku kakao robi za mąkę , ale jakbysmy robili biały biszkopt to było by mąki 6 łyżek :)
oddzielamy białka od żółtek , białka ubijamy na sztywno - dodajemy cukier , ubijamy mikserem aż cukier się rozpuści - utrze , dodajemy żółtka ubiajmy jeszcze chwilkę , na koniec dodajemy kakao oraz makę ..delikantie mieszamy najlepiej już bez użycia miksera , przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą ...
wkładamy do rozgrzanego piekarnika 170 stopni na około 40-50 minut ... do testu suchego patyczka :)
Smacznego :)
Źródło:http://olesia-nagazie.blogspot.com/2012/06/czekoladowy-biszkopt-bez-spulchniaczy.html