ßßß Cookit - przepis na Bolludagur Buns

Bolludagur Buns

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu w internecie zobaczyłam tytuł Bolludagur Buns - bułeczek które są przysmakiem islandzkim. Naszukałam się przepisu, znalazłam na zagranicznej stronie i skorzystałam. Wrażenia, doznania? po prostu nieziemskie. Przygotowanie trwa 15 minut ze składników, które zawsze mamy w domu, zapach podczas 30 minut pieczenia obłędny, smak bezcenny. Polecam gorąco i myślę, ze w związku z tym , iż przygotowanie tych bułeczek zajmuje tak mało czasu będą u nas gościć często na stole. Z podanych poniżej składników wyszło mi 19 bułeczek.
SKŁADNIKI:
1 szklanka wody
1/2 kostki masła
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
3 duże jajka
1 szklanka śmietany 30 %
2 łyżki cukru waniliowego (lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego i 2 łyżki cukru pudru)
1/2 szklanki dżemu malinowego
polewa czekoladowa
posypka
W rondlu na średnim ogniu rozpuścić masło z wodą, solą i cukrem. Gdy będzie całkowicie rozpuszczone masło dodać masło i energicznie wymieszać tak aby nie powstały grudki, a ciasto zgęstnieje i będzie odchodzić od brzegów. Zdjąć rondel z ognia i pojedynczo wbijać jaja i mieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji przypominającej budyń.
Na blasze rozłożyć papier do pieczenia i stołową łyżką nakładać ciasto w formie okrągłych bułeczek.
Bułeczki piec około 30 minut w 190 st. C. Przez cały czas pieczenia nie wolno otwierać drzwiczek piekarnika bo bułeczki opadną. Po upływie czasu wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy (lub cukier puder i ekstrakt waniliowy). Przygotować polewę czekoladową.
Ostudzone bułeczki należy przekroić na pół nałożyć na dolną część dżem malinowy, bitą śmietanę, nałożyć górna część bułeczki. Całość udekorować polewą czekoladową i np. posypką.
Źródło:http://slodkozwisienka.blogspot.com/2013/05/bolludagur-buns.html