Wykonanie
Jakiś czas temu w internecie zobaczyłam tytuł Bolludagur Buns - bułeczek które są przysmakiem islandzkim. Naszukałam się przepisu, znalazłam na zagranicznej stronie i skorzystałam. Wrażenia, doznania? po prostu nieziemskie. Przygotowanie trwa 15 minut ze składników, które zawsze mamy w domu, zapach podczas 30 minut pieczenia obłędny, smak bezcenny. Polecam gorąco i myślę, ze w związku z tym , iż przygotowanie tych bułeczek zajmuje tak mało czasu będą u nas gościć często na
stole. Z podanych poniżej składników wyszło mi 19 bułeczek.SKŁADNIKI:1 szklanka
wody1/2 kostki
masła1/2 łyżeczki
soli1/4 szklanki
cukru1 szklanka
mąki3 duże
jajka1 szklanka
śmietany 30 %2 łyżki
cukru waniliowego (lub 2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego i 2 łyżki
cukru pudru)1/2 szklanki
dżemu malinowegopolewa czekoladowaposypkaW rondlu na średnim ogniu rozpuścić
masło z
wodą,
solą i
cukrem. Gdy będzie całkowicie rozpuszczone
masło dodać
masło i energicznie wymieszać tak aby nie powstały grudki, a ciasto zgęstnieje i będzie odchodzić od brzegów. Zdjąć rondel z ognia i pojedynczo wbijać
jaja i mieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji przypominającej
budyń.Na blasze rozłożyć papier do pieczenia i stołową łyżką nakładać ciasto w formie okrągłych bułeczek.Bułeczki piec około 30 minut w 190 st. C. Przez cały czas pieczenia nie wolno otwierać drzwiczek piekarnika bo bułeczki opadną. Po upływie czasu wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać
cukier waniliowy (lub
cukier puder i ekstrakt
waniliowy). Przygotować
polewę czekoladową.Ostudzone bułeczki należy przekroić na pół nałożyć na dolną część
dżem malinowy,
bitą śmietanę, nałożyć górna część bułeczki. Całość udekorować
polewą czekoladową i np. posypką.