Wykonanie
Robiłeś/aś kiedyś
ziemniaki pieczone? Jeżeli nie, to najwyższy czas by to zmienić. Przepis jest banalnie łatwy i szybki. W tym momencie mamy smaczne
młode ziemniaczki, które można upiec razem ze skórką. Odpowiednio doprawione mogą być idealnym uzupełnieniem zwykłego obiadu. Zachęcam do spróbowania - ja odkąd pierwszy raz je zrobiłam przepadłam zupełnie. Wymyślam tylko co rusz inną
mieszankę przypraw, choć tak naprawdę można dać tutaj także swoją ulubioną mieszankę np.
przyprawę gyros, czy po prostu mieszankę do
ziemniaków.
Przepis własny.Składniki na 4 porcje:1 kg
młodych ziemniakówkilka łyżek
olejusól i
pieprz1 łyżka
curryszczypta
ostrej papryki w proszkupół łyżeczki
słodkiej papryki w proszkupęczek
koperkuWykonanie:
Ziemniaki umyć dokładnie szorstką stroną gąbki. Pokroić na małe kawałki - takie które łatwo wziąć widelcem i zjeść bez ponownego dzielenia - będzie wygodnie a także skróci się czas pieczenia z
przyprawami.
Ziemniaki włożyć do naczynia żaroodpornego, dokładnie połączyć z
przyprawami. Dodać kilka łyżek
oleju -
ziemniaki jak i naczynie powinny być natłuszczone.Rozgrzać piekarnik do 180 -200 stopni, wstawić naczynie z
ziemniakami. Piec pół godziny. W trakcie pieczenia za pomocą łyżki pomieszać
ziemniaki (raz na 10 minut).Można przygotować także stare jesienne
ziemniaki, jednak należy je obrać i piec kilkanaście minut dłużej.
Ziemniaki podawać ze świeżym posiekanym
koperkiem.Smacznego!