ßßß Cookit - przepis na Walewska bez pieczenia czyli pychotka na herbatnikach.

Walewska bez pieczenia czyli pychotka na herbatnikach.

nazwa

Wykonanie

Jest to moje drugie podejście do tego ciasta, pierwsze było hmmm.... spalone ;) Dosłownie, wysuszyłam ciasto, spiekłam pomimo krótkiego pieczenia i choć przepis miałam z pewnego źródła (próbowane) to mi nie wyszło... Chciałam bardzo zrobić to ciasto, bo jest koszmarnie smaczne, jednak wolałam mieć pewność, że na pewno wyjdzie takie jakie powinno wyjść. Dlatego postanowiłam ciasto pieczone zastąpić po prostu herbatnikami :) Muszę przyznać, że wyszło na prawdę wdzięcznie smaczne i nie wiele mu brakuje do tego pieczonego.
Z pewnością podejdę jeszcze raz do pieczonego, ale o tym z pewnością się dowiecie ;) Wkrótce...
Przepis na dużą tradycyjną formę prostokątną (około 25x36cm) - ciasto dość niskie, można użyć mniejszej ilości herbatników i mniejszej formy.
Składniki:
herbatniki na 3 warstwy, około 75 sztuk
słoiczek dżemu z czarnej porzeczki - około 400 ml
10 bez
paczka migdałów w płatkach - 100 g
łyżka masła na krem:
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
2 łyżki cukru
cukier waniliowy (1 opakowanie)
kostka masła (temperatura pokojowa) - 200 gram
500 ml mleka
Wykonanie:
Krem:
Szklankę mleka wstawić w garnuszku na palnik, dodać cukier i zagotować. Drugie 250 ml mleka natomiast zmiksować z mąkami i żółtkami, dodać do gotującego się mleka, mieszać do zagotowania i zgęstnięcia. Odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem waniliowym, następnie stopniowo łyżka po łyżce dodawać chłodną już masę stale miksując.
Ciasto:
Z kremu odłożyć 3-4 łyżki (tyle by wystarczyło pokryć cienką warstwą wierzch ciasta), pozostały podzielić na 2 równe części. Bezy pokruszyć. Migdały zarumienić na patelni ( z dodatkiem łyżki masła).
Układać warstwowo według kolejności:
1 warstwa herbatników
połowa kremu
połowa dżemu
2 warstwa herbatników
druga część kremu
druga połowa dżemu
trzecia warstwa herbatników
3 łyżki kremu
pokruszone bezy
migdały
Gotowe!
Smacznego, pozdrawiam cieplutko :)
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2015/04/walewska-bez-pieczenia-czyli-pychotka.html