Wykonanie
Jest to moje drugie podejście do tego ciasta, pierwsze było hmmm.... spalone ;) Dosłownie, wysuszyłam ciasto, spiekłam pomimo krótkiego pieczenia i choć przepis miałam z pewnego źródła (próbowane) to mi nie wyszło... Chciałam bardzo zrobić to ciasto, bo jest koszmarnie smaczne, jednak wolałam
mieć pewność, że na pewno wyjdzie takie jakie powinno wyjść. Dlatego postanowiłam ciasto pieczone zastąpić po prostu
herbatnikami :) Muszę przyznać, że wyszło na prawdę wdzięcznie smaczne i nie wiele mu brakuje do tego pieczonego.Z pewnością podejdę jeszcze raz do pieczonego, ale o tym z pewnością się dowiecie ;) Wkrótce...
Przepis na dużą tradycyjną formę prostokątną (około 25x36cm) - ciasto dość niskie, można użyć mniejszej ilości
herbatników i mniejszej formy.Składniki:
herbatniki na 3 warstwy, około 75 sztuksłoiczek
dżemu z czarnej porzeczki - około 400 ml10 bezpaczka
migdałów w płatkach - 100 głyżka
masła na krem:3 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej2
żółtka2 łyżki
cukrucukier waniliowy (1 opakowanie)kostka
masła (temperatura pokojowa) - 200 gram500 ml
mlekaWykonanie:Krem:Szklankę
mleka wstawić w garnuszku na palnik, dodać
cukier i zagotować. Drugie 250 ml
mleka natomiast zmiksować z
mąkami i
żółtkami, dodać do gotującego się
mleka, mieszać do zagotowania i zgęstnięcia. Odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć z
cukrem waniliowym, następnie stopniowo łyżka po łyżce dodawać chłodną już masę stale miksując.Ciasto:Z kremu odłożyć 3-4 łyżki (tyle by wystarczyło pokryć cienką warstwą wierzch ciasta), pozostały podzielić na 2 równe części.
Bezy pokruszyć.
Migdały zarumienić na patelni ( z dodatkiem łyżki
masła).Układać warstwowo według kolejności:1 warstwa
herbatnikówpołowa kremupołowa
dżemu2 warstwa
herbatnikówdruga część kremudruga połowa
dżemutrzecia warstwa
herbatników3 łyżki kremupokruszone
bezymigdałyGotowe!Smacznego, pozdrawiam cieplutko :)